Nyheter

We Construction bygger Robertsfors nya återvinningscentral

En ny återvinningscentral byggs vid E4-korsningen i Sikeå. Anläggningen blir större än den befintliga, med ett bättre flöde och med möjlighet att lämna avfall även under tider då det inte är bemannat.

– Bakgrunden till det aktuella bygget är att vår befintliga återvinningscentral i Fagerliden ska avvecklas, berättar Johan Hedlund, teknisk chef på Robertsfors kommun. Fagerliden är kommunens gamla deponiområde och det kommer att sluttäckas med ett tätskikt som också omfattar markytan med återvinningscentralen.

Sluttäckningen görs på ett säkert sätt och med diken runt om i vilka vattnet leds till en damm, där även provtagning blir möjlig för att följa eventuell urlakning.

Vid E4:an

Nya återvinningscentralen anläggs på en 36000 kvadratmeter stor tomt i Sikeå nära E4. Anläggningen kommer förutom att ha en ramp med plats för 15 containrar längs ena sidan, att omfatta en personalbyggnad, ett hus med förråd och garage, samt ett kallt hus för elektronik och farligt avfall. Dessutom ordnas möjlighet att lämna material och saker för återbruk; detta ges större utrymme än på gamla stället. Centralen i Sikeå får även i övrigt högre kapacitet och möjlighet att sortera i ytterligare fraktioner som kan bli aktuella i framtiden.

Ytor asfalteras för uppsamling av dagvatten som går till en damm. Slutligen anläggs gröna partier med ängsgräs och buskar, så att ytorna blir lättskötta.

– Ett nytt koncept blir möjligheten att köra in på anläggningen och lämna avfall även när det inte är bemannat, fortsätter Johan Hedlund. Efter en kortare utbildning går det att få tillträde, och för att komma in blippar man bara sitt körkort. Det ska dock inte gå att lämna farligt avfall när centralen är obemannad. Nattetid kommer det inte att vara möjligt att köra in med något avfall.

Möjligheten till utvidgad access finns vid återvinningscentralen i Hörnefors, och där har Robertsfors kommun hämtat inspiration. Nya återvinningscentralen i Sikeå kommer att ha kameror vid containrarna, för att genom fjärrövervakning se när det är dags att byta container.

Totalentreprenad

Kommunen har handlat upp bygget som en totalentreprenad, med We Construction som utförare. Företaget anlitar underentreprenörer för bygg- och anläggningsarbetena.

– På tomten har det gjorts en hel del förberedelser av beställaren under förra sommaren, med bland annat avverkningar, berättar Hans Heierstam, vd för We Construction. JBR-Konsult AB har anlitats av oss för att ta ett helhetsgrepp över projekteringen, vilket underlättar hela samordningen i projektets tidiga skede.

I bygget ingår grundläggning, ramp, hus för elektronikavfall och farligt avfall, personalbyggnad, maskinhall, damm, stängsel, grindar, belysning samt väg- och markarbeten. Det blir även ett antal skärmtak med stålstomme och plåttak ovan containrarna vid rampen.

För installationer samarbetar totalentreprenören med Umeå Elinstallation AB (el), Norrtech VVS & Industri AB (värme och sanitet) och Sikeå Plåt och Smide AB (ventilation och plåt).

– De största utmaningarna med projektet är helt klart mark- och anläggningsfrågorna, fortsätter Hans Heierstam. Det gäller att hitta duktiga samarbetspartners, då löser man de utmaningar som dyker upp. 

We Construction har inte tidigare byggt just en återvinningscentral.

– Vi är nystartade och detta är vårt första projekt av större omfattning i detta bolag, berättar Hans Heierstam. För tidigare uppdragsgivare så har vi gjort ett antal projekt som kan liknas vid återvinningscentralen i Sikeå. Det pågår ett stort förändringsarbete kring återvinningscentralerna i Umeåområdet och dess kranskommuner då det blir återvinningscentraler med möjlighet till egen inpassering utöver de bemannade öppettiderna.

Därför är det klart intressant för We Construction att hitta synergier i andra projekt då det finns fler återvinningscentraler på andra orter ute på upphandling i närtid.

FAKTA

Tidplan: maj – december 2024

Byggherre: Robertsfors kommun

Totalentreprenör: We Construction Umeå AB 

Arkitekt, byggkonstruktör, projekteringsledare: JBR-Konsult AB 

Kostnad: ca 30 Mkr