Nyheter

AFRY stödjer överföring av ren energi i Tyskland

ARGE ILF och Arcadis har valt AFRY för att bidra till den tyska Rhen-Main-länken – en 600 kilometer lång underjordisk kabelförbindelse för att transportera ren energi från havsbaserade vindkraftsparker till Rhen-Main-regionen.

Tyskland vill bli klimatneutralt till 2045 och avsevärt öka andelen förnybar energi. Detta kräver att havsbaserade vindkraftsparker producerar grön el, samt nya ledningar för att transportera den.

Förbindelsen mellan Rhen och Main är ett av de viktigaste projekten i den tyska energiomställningen. Den förväntas tas i drift 2033 och ge upp till åtta gigawatt (GW) förnybar vindkraft direkt till Hessen och stärka den ekonomiska regionen Rhen-Main.

ARGE ILF och Arcadis, i ett konsortium, väljs ut för att genomföra projektet, och genom detta konsortium kommer AFRY att ansvara för projektledning och geologisk planering, fältarbete, platsövervakning, modellering och dokumenthantering längs sträckan för 2 av 8 delar av den nya förbindelsen.

– Att fortsätta stödja Tysklands ambitiösa mål att uppnå klimatneutralitet till 2045 är helt i linje med AFRYs uppdrag att påskynda omställningen till ett hållbart samhälle. Vi har tidigare varit involverade i SuedLink och är stolta över att även bidra till Rhen-Main Link med både projektledning, geologisk och miljömässig expertis till detta viktiga och utmanande projekt, säger Markku Oksanen, VP och Head of Business Area Infrastructure Central Europe, AFRY.

AFRYs åtagande i Rhen-Main-förbindelsen beräknas färdigställas 2026.