Nyheter

Nala Renewables köper vindpark i Rumänien

OX2 har sålt en landbaserad vindpark om 99,2 MW i Rumänien till Nala Renewables, ett joint venture mellan IFM Investors och Trafigura. Avtalet inkluderar byggnation av vindparken och kontraktsvärdet uppgår till 2.48 miljarder SEK*.

Projektet ligger i östra Rumänien och kommer att bestå av 16 Vestasturbiner, V162-6,2 MW™. Projektet har säkrat nätaccess genom ett avtal som tecknades med Transelectrica i mars 2023. OX2 kommer att ansvara för byggnation av vindparken som kommer att inledas under det tredje kvartalet 2024. Driftsättning är planerad till första halvåret 2026.

Affären inkluderar ett 12-årigt PPA-avtal (power purchase agreement) med ett multinationellt företag, som täcker en stor andel av den planerade elproduktionen från vindparken.

– Med genomförandet av vår första försäljning i Rumänien stärker vi vår position på en växande marknad. Genom att hantera projektets hela livscykel, från utveckling och skapande av ett 12-årigt PPA-avtal, till byggnation och förvaltning, skapar vi långsiktigt värde och bidrar till energiomställningen, säger Lăcrămioara Diaconu-Pințea, landschef OX2 Rumänien.

Projektet följer Performance Standards on Environmental and Social Sustainability från International Finance Corporation (IFC), en del av Världsbanken. Vindkraftparkens årliga energiproduktion är cirka 312 GWh, vilket motsvarar den årliga elförbrukningen för 51 000 hushåll och kommer att bidra till minskade utsläpp motsvarande omkring 150 000 ton CO2- ekvivalenter per år**.

Efter att vindparken tagits i drift kommer OX2 att ansvara för den tekniska och kommersiella förvaltningen, för att optimera produktionen och övervaka driften.

– Vi är glada att kunna presentera vår första försäljning i Rumänien, en marknad med goda utsikter för förnybar energi. Vi har sett ett starkt intresse från investerare för vårt projekt som inkluderar ett PPA-avtal med en stark partner. Jag vill tacka alla som bidragit till att genomföra denna affär, framför allt vår partner Nala Renewables. Vi ser fram emot att förverkliga projektet och att fortsätta utveckla vår portfölj på den rumänska marknaden, säger Paul Stormoen vd på OX2.
 
– Vi är mycket glada att över att ha förvärvat vårt första vindprojekt av OX2 som vi har byggt ett långsiktigt partnerskap med under de senaste månaderna. Detta är en milstolpe för Nala och visar vår förmåga att säkra kontrakterade tillgångar och dra nytta av den ökande efterfrågan på PPA:er för förnybar energi från internationella företag, säger Remy Verot, COO för Nala Renewables.
 
OX2 har en pågående försäljningsprocess av ytterligare ett vindprojekt av liknande storlek beläget i samma region, en transaktion som förväntas slutföras under slutet av 2024.

Foto: Robert Balog