Nyheter

Automationsingenjör på Granitor Systems

Flytten från Sydkorea till Sverige blev startskottet på en ny karriär för Songhei Lee. Yrkeshögskoleutbildningen robot- och automationsprogrammerare ledde Songhei raka vägen till anställning som automationsingenjör på Granitor Systems i Kiruna.

Med motivation och beslutsamhet kommer du långt – det är Songhei ett levande bevis på. Efter flytten till Sverige var hon noga med att lära sig svenska så fort som möjligt.

— När jag flyttade till Sverige fokuserade jag på att lära mig svenska, då detta kändes viktigt att prioritera. Jag tänkte att serviceyrket är en bra plats att förbättra mina språkkunskaper på, så jag valde att börja arbeta som service host på ett hotell, säger Songhei.

I Sydkorea arbetade Songhei inom IT, en karriär hon tyckte var väldigt spännande och inte hade något emot att utforska vidare. Efter ett samtal med sin vän blev hon tipsad om att söka sig till yrkesroller inom automation och digitalisering, då det är hög efterfrågan på denna kompetens i norra Sverige.

— Eftersom jag arbetade med IT i mitt hemland och tyckte att det var intressant började jag kolla upp utbildningar inom området, berättar Songhei.

En robot- och automationsprogrammerare utvecklar mjukvara som styr robotars rörelser och funktioner i automatiserade system. I yrkesrollen ingår det bland annat att designa, testa, felsöka och underhålla programmeringen för att säkerställa att systemen fungerar effektivt och korrekt.

— Utbildningen har varit väldigt värdefull i mitt karriärbyte. För att nå examen behöver du ta ett stort ansvar och avsätta mycket tid till dina studier. Lärarna har varit väldigt hjälpsamma under utbildningen så att jag inte missat någonting, säger Songhei.

LIA-praktiken ledde till anställning

En fjärdedel av utbildningen består av LIA-praktik (lärande i arbete) där Songhei fått praktisera sina teoretiska kunskaper på en arbetsplats. För Songhei blev LIA-praktiken en riktig fullträff.

— Jag gjorde min LIA-praktik på Granitor Systems i Kiruna, som är ett konsultbolag inom automation. En av kunderna är bland annat LKAB, vilket är den största verksamheten i staden. LIA-praktiken ledde till många värdefulla insikter, ny kunskap och jag fick även träffa mycket folk från branschen. Efter LIA-praktiken och examen blev jag erbjuden jobb som automationsingenjör på Granitor Systems, berättar Songhei.