Nyheter

Hydroscand gör innovativ lageroptimering – med Element Logic

Hydroscand, ett företag med stark tillväxt de senaste åren, har valt en unik lösning för att möta sitt växande behov av lagerutrymme. I samarbete med Element Logic återanvänder man sin befintliga AutoStore och skapar en mer yteffektiv och ergonomisk lagerlösning.

Det är en innovativ lagertransformation som Hydroscand gör i sitt nya lager i Älvsjö. I samarbete med Element Logic flyttar man sin befintliga AutoStore, som installerades 2020 och bygger in den i en ny AutoStore-anläggning. Strategin möjliggör en mer effektiv användning av resurser och utrymme, bättre anpassat utifrån Hydroscands behov.

Utökad kapacitet och förbättrad ergonomi

Hydroscands nya installation kommer även innehålla betydande uppgraderingar, där lagerkapaciteten går från 14 000 till 35 000 lådor samtidigt som man ökar antalet robotar från 12 till totalt 24 och utökar från 4 till 12 portar.

En steg-för-steg implementering

Projektet tillsammans med Element Logic är en flerstegsraket med följande upplägg:

1. Den nya AutoStore-anläggningen byggs upp i Älvsjö.

2. Den gamla AutoStore-anläggningen töms på produkter.

3. Den nya anläggningen fylls på med produkter.

3. Det befintliga AutoStore-systemet monteras ner och byggs in i den nya.

Planen är sen att successivt fylla på med mer automation efter att AutoStore är på plats. – Vi ser detta som en långsiktig investering för att säkerställa fortsatt tillväxt och effektivitet. Genom att vi äger fastigheten har vi friheten att utveckla den efter våra egna och våra kunders behov. Där kommer automation fortsätta spela en avgörande roll, säger Thomas Lampinen, Logistikchef på Hydroscand AB.

Medarbetarnas hälsa i fokus

För Hydroscand är medarbetarnas välmående en prioritet. Den nya lagerlösningen med automation och förbättrad ergonomi innebär att tunga produkter hanteras med minimal belastning på personalens ryggar. Alla befintliga medarbetare följer med till det nya lagret. Tack vare den ökade effektiviteten behövs ingen personalökning trots en utökad anläggning.

Miljömedvetet och kostnadseffektivt

Att återanvända AutoStore-systemet är inte bara kostnadseffektivt utan också bättre för miljön. I stället för att skrota och köpa nytt, kan Hydroscand återanvända aluminiumet i hela systemet.

– Det är spännande att Hydroscand väljer en innovativ automationslösning som möjliggör fortsatt effektiv leverans till deras kunder, samtidigt som ergonomin förbättras för medarbetarna, säger Andreas Fager, Account Manager på Element Logic Sweden. Projektet började den 7 maj 2024 och förväntas vara klart i januari 2025.