Nyheter

Stadig tillväxtprognos för maskinintegrerade robotar i takt med att partnerskap utvecklas

SAMANTHA MOU, Forskningsanalytiker. Som forskningsanalytiker baserad i Kina ger Samantha stöd inom industriautomationssektorn. Samantha tar med sig en magisterexamen i ekonomi och har erfarenhet, medan hon arbetade i Tyskland, med marknadsundersökningar inom industriell utrustning och bilkomponenter.

Marknaden för maskinintegrerade robotar tar fart, med en stabil tillväxtprognos för marknaden under de kommande åren, trots trög övergripande tillväxt på marknaden för industriell automation. Partnerskap tillkännages allt oftare mellan robotleverantörer och automationsleverantörer för att utveckla nya produkter och lösningar.

I vår senaste forskning definieras ”maskinintegrerade robotar” som robotar som styrs av maskinkontroller. Konceptet uppstod som en del av ansträngningarna att förena kontrollen av maskiner och robotar, främst genom att eliminera dedikerade robotstyrenheter. Men det finns också möjlighet att behålla robotstyrenheter och programmera robotarna direkt med hjälp av maskinstyrningar via mjukvaruplattformar.

Leveranser av maskinintegrerade robotar förväntas växa stadigt med 9,2 % 2024 trots trög tillväxt totalt sett på marknaden för industriell automation. Under de kommande fem åren förväntar vi oss att marknaden kommer att uppleva en accelererad tillväxt även när standardmarknaden för industrirobotar mognar, med en prognostiserad sammansatt årlig tillväxttakt (CAGR) på 15,7 % från 2024 till 2029. Nordamerika och Europa förväntas leda marknadstillväxt.

Vi ser denna tillväxtpotential främst driven av den pågående bristen på robotprogrammerare och ingenjörer, eftersom dedikerade robotprogrammeringsspråk inte längre krävs för maskinintegrerade robotar. Eftersom maskinbyggare, leverantörer av automationslösningar och robottillverkare fortsätter att samarbeta inom detta segment ökar dessutom antalet integrerade lösningar som finns på marknaden, och detta kommer också att påskynda marknadstillväxten för maskinintegrerade robotar.

För att möta den växande efterfrågan tillverkar både robotleverantörer och maskin-OEM mekanik för maskinintegrerade robotar. För varje typ av robot (artikulerad, kartesisk, kollaborativ, delta och SCARA) finns det maskinbyggare som tillverkar mekaniken internt (OEM-tillverkade robotar) för att utveckla sina robotmaskiner, och många av dem bygger till och med kundanpassad kinematik.

Under tiden erbjuder robotleverantörer modeller som stöder maskinintegrerad robotstyrning. Tillverkare av industriell automation och rörelsekontrollprodukter är de mest aktiva deltagarna på denna framväxande marknad, och samarbetar med robotleverantörer för att främja integrerade robotstyrningslösningar för maskin-OEM såväl som systemintegratörer.

Robottillverkare och automationsleverantörer samarbetar för maskinintegrerade robotar

Under de senaste fem åren har samarbetet mellan leverantörer av automationslösningar och robottillverkare inom detta område accelererat. I april 2024 tillkännagav Siemens sitt samarbete med Universal Robots och Jaka. Samarbetsrobotar från båda leverantörerna stöder nu Standard Robot Command Interface (SRCI), vilket möjliggör robotprogrammering via Siemens PLC:er.

2023 undertecknade Rockwell ett samförståndsavtal med den koreanska robotleverantören Doosan Robotics. Doosan Robotics rapporteras arbeta med att integrera sin robotstyrning i Rockwells Logix-system.

Om de två företagen samarbetar inom detta område kan Doosan Robotics tillåta integrerad kontroll av sina samarbetsrobotar utan att använda dedikerade robotkontroller.

2022 lanserade Beckhoff det modulära industrirobotsystemet ATRO, med inriktning på maskinbyggare och integratörer för att göra det möjligt för dem att bygga modulära robotar integrerade i Beckhoffs styrplattform. Företaget har varit aktivt med att bygga ett ekosystem för integrerad styrning av maskiner, robotik, vision, säkerhet och andra funktioner.

Utöver ovanstående har många industriautomationstillverkare under de senaste åren lanserat lösningar för maskinintegrerade robotar.

Till exempel släppte Omron maskinkontroller designade för att integrera robotar, och SEW Eurodrive och Lenze introducerade båda specialiserade lösningssatser för OEM-tillverkade deltarobotar. I år lanserade Schneider Electric nya kollaborativa robotmodeller som drivs av rörelsekontroller som förenar PLC-, rörelse- och robotstyrningsfunktioner, och utökar sina maskinintegrerade robotlösningar från industrirobotar till kollaborativa robotar.

Deltagarna har alla sina egna motiv för att gå med på den maskinintegrerade robotmarknaden.

Leverantörer av automationslösningar inriktar sig på denna marknad för att utöka försäljningen inom robotområdet. Eftersom det inte är lätt att komma in på komponentmarknaden för standard industrirobotar har marknaden för maskinintegrerade robotar medfört nya möjligheter för robotkomponentleverantörer.

För robotleverantörer ser de möjligheter att utöka sin kundbas och öka utbudet till industrier som inte kan nås av robotar med dedikerade kontroller. När det gäller maskinbyggare, förutom fördelen med att spara konstruktionstid med integrerade lösningar, skulle några av dem vilja bygga speciell robotkinematik internt för att möta anpassade krav och skapa mer unika försäljningsargument (USP) för sina maskiner, och det är mer praktiskt att integrera dessa OEM-tillverkade robotar med maskiner som använder maskinkontroller.

Data om den maskinintegrerade robotmarknaden finns tillgänglig i vår nya rapport, Components in Machine-Integrated Robots 2024, publicerad i juli 2024. Rapporten om maskinintegrerade robotar analyserar 6 robottyper som används i 8 applikationsindustrier i 3 större regioner, och nyckelkomponenterna i dessa robotar, inklusive servomotorer och drivenheter, precisionsväxellådor, kontroller, sensorer, sluteffektorer, maskinseendesystem och andra komponenter.

Foto: vicky gharat