Nyheter

Vattenfall och Industrikraft i nytt samarbete för elektrifiering av Sverige

Vattenfall och industrisamarbetet Industrikraft har tecknat avtal för att identifiera och utvärdera förutsättningar för saminvesteringar i ny fossilfri kraftproduktion i Sverige. Nu inleds arbetet med konkreta insatser för att möta efterfrågan med ett utbud som banar väg för Sveriges konkurrenskraft som industrination. Avtalet mellan Vattenfall och Industrikraft löper tills vidare och omfattar alla fossilfria kraftkällor.

Sverige bedöms behöva en fördubblad fossilfri elproduktion de kommande decennierna för att möta industrins och samhällets ökade efterfrågan på el för att klara omställningen. Efterfrågan drivs främst av indirekt elektrifiering av industrin, industriell direktelektrifiering och transporter.

– Tillräckligt mycket ny elproduktion för att säkra svenska företags konkurrenskraft är något som länge varit högt på agendan i vår dialog med industrin. Vi ser fram emot att samarbeta med Industrikraft för att möjliggöra investeringar i ny fossilfri elproduktion, något som behövs både på kort och lång sikt. Vattenfall tillför expertis om energimarknaden, elsystemet och de olika kraftslagen. Tillsammans kan vi skapa förutsättningar för ett hälsosamt och långsiktigt investeringsklimat. säger Anna Borg, vd och koncernchef Vattenfall.

Vattenfall och det nyetablerade industrisamarbetet Industrikraft, som för närvarande består av Alfa Laval, Boliden, SKF, Stora Enso och Volvokoncernen, ska tillsammans utreda förutsättningarna för gemensamma investeringar i ny elproduktion. Samarbetet inkluderar frågeställningar som ramverk för saminvestering, identifiering av projekt och bedömning av genomförbarhet med avseende på tillstånd, nätanslutning samt lönsamhet.

– Industrikraft har bildats för att stödja arbetet med att forma det framtida energisystemet i Sverige och en plattform med Vattenfall blir viktigt för att ta det arbetet framåt. I takt med att flera av de svenska industribolagen ansluter till Industrikraft blir samarbetsavtalet av strategisk vikt för båda parter, kommenterar Tom Erixon ordförande Industrikraft.

Nya investeringar i elproduktion är nyckeln till att möjliggöra elektrifieringen av industrin i Sverige och säkra en balans mellan ny industriell efterfrågan och ny tillgång på el. Samarbetet omfattar alla fossilfria kraftkällor.