Nyheter

Hitachi Energy får rekordorder från Svenska kraftnät för att stärka det svenska elnätet

Hitachi Energy tecknar en rekordorder med Svenska kraftnät, som genomför stora investeringar för att stärka det befintliga svenska elnätet och möjliggöra den pågående energiomställningen. Moderniseringen och utbyggnaden av det svenska stamnätet pågår med full kraft, med målet att möjliggöra energiomställningen av industriprocesser, transportsektorn och samhället i stort.

Enligt regeringens planeringmål för elsystemet uppgår elanvändningen till 300 TWh år 2045, vilket innebär mer än en fördubbling jämfört med dagens. För att detta ska bli verklighet krävs mycket omfattande investeringar i bland annat transformatorer och reaktorer.

Rekordordern omfattar stora krafttransformatorer på upp till 750 MVA och 2 / 3 shuntreaktorer på 400 kV i varierande effekt. Tekniken kommer att levereras till Svenska kraftnäts befintliga stamnätsstationer för uppgraderingar samt till nya stationer som kommer att byggas för att möta det ökade behovet av el.

Detta är en av de största transformator- och reaktorbeställningarna någonsin för Hitachi Energys flaggskeppsfabrik i Ludvika, som kommer att stå för konstruktion, produktion och installation. Leverans av transformatorerna och reaktorerna är planerad från 2027 till 2032.

– Vi är mycket glada och tacksamma över att vara en långsiktig partner till Svenska kraftnät och ser fram emot att leverera vår banbrytande teknik och expertis. Vi är fast beslutna att stödja energiomställningen och påskynda utbyggnaden av Sveriges energisystem så att det blir mer hållbart, flexibelt och säkert, säger Tobias Hansson, vd för Hitachi Energy i Sverige.

Förra året tecknade Hitachi Energy ett av Sveriges största exportkontrakt genom tiderna och nyligen meddelade företaget en omfattande investering och kapacitetsökning vid anläggningen i Ludvika. Detta som en del av Hitachi Energys expansionsplan att investera cirka 330 miljoner dollar (3,7 miljarder kronor) för att utöka/expandera sin verksamhet i Sverige över hela produktportföljen och att rekrytera ytterligare 2 000 medarbetare fram till 2027 för att bidra till gröna omställningen.

– Jag är mycket stolt över denna rekordorder och vårt fantastiska team i vår transformatorfabrik i Ludvika. Vi befinner oss på en otroligt spännande tillväxtresa både i och utanför Sverige med stora investeringar för att öka vår tillverkningskapacitet och ett stort rekryteringsbehov. Detta är ett resultat av den stora efterfrågan på transformatorer som vi ser idag med vår världsledande teknik och kompetens för att möjliggöra övergången till ett hållbart energisystem, tillägger Thomas Wennberg, chef för transformatorverksamheten, på Hitachi Energy i Sverige.

Hitachi Energy har utvecklat världsledande transformatorer i Sverige, Europa och världen i över 100 år och har många banbrytande innovationer.

Som kritiska komponenter i energisystemet omvandlar transformatorer spänningsnivåerna för att möjliggöra effektiv kraftgenerering, överföring och distribution. Samtidigt ökar shuntreaktorer energieffektiviteten i kraftsystemet genom reaktiv effektkompensering.

Hitachi Energy har för närvarande cirka 6 000 anställda i Sverige. Företaget finns över hela landet, med de största verksamheterna i Ludvika och Västerås.