Nyheter

Alleima och KTH ingår strategiskt partnerskap

Sandvikenbaserade Alleima, global tillverkare av högförädlat rostfritt stål och speciallegeringar, ingår idag ett strategiskt partnerskap med KTH. Syftet är att fördjupa samverkan inom forskning och utbildning, höja den vetenskapliga excellensen, stärka samhällsnyttan och öka innovationskraften där samhället idag står inför stora utmaningar.

Alleima, tidigare en del av Sandvik, och KTH har sedan lång tid tillbaka samverkat inom en rad områden. Exempelvis genom gemensamma forsknings- och utvecklingsprojekt, utbyten i form av industridoktorander, studiebesök och gästföreläsare. Alleima har även bidragit med en industriell synvinkel på utformningen av utbildningarna vid universitetet för att matcha behoven på arbetsmarknaden.

Samarbetet stärks nu ytterligare genom det strategiska partnerskapet. Det kommer att stödja både befintliga och nya former av samverkan mellan Alleima och KTH. Bland annat strävar man efter att fördjupa samarbetet inom materialvetenskap, kemi och kemiteknik – områden där båda parter bedriver forskning och utveckling i internationell framkant.

– I nära samarbete med Alleima kan vi utveckla innovativa lösningar för ledande forskning och utbildning. På så sätt bidrar vi gemensamt till ett mer hållbart samhälle och snabbar på omställningen. Samarbetet innebär säkerställd kompetensförsörjning, tillgång till kunskap och spetsforskning och ökad konkurrens- och innovations förmåga, säger Björn Glaser partnerskapsansvarig, at KTH.

– Det känns fantastiskt att vi genom det här strategiska partnerskapet med KTH får möjlighet att fördjupa samarbetet inom forskning och utbildning ytterligare. Det betyder att vi med gemensam ambitiös forskning kan öka innovationskraften inom områden där världen och samhället i dag står inför stora utmaningar, säger Tom Eriksson, forskningschef på Alleima.

KTH är ett av Europas ledande tekniska universitet och en viktig arena för kunskapsutveckling. Som Sveriges största universitet för teknisk forskning och utbildning samlas studenter, forskare och fakultet från hela världen. KTH:s forskning och utbildning omfattar såväl naturvetenskap som alla grenar inom teknik samt arkitektur, industriell ekonomi, samhällsplanering, teknisk historia och filosofi. KTH är ett av Europas ledande tekniska universitet och en viktig arena för kunskapsutveckling.

KTH har formella strategiska partnerskap med stora globala företag och organisationer inom offentlig sektor som har särskild betydelse för KTH:s verksamhet. Partnerskapen spänner över hela KTH:s verksamhet och omfattar bland annat personrörlighet, kompetensförsörjning och utbildningssamverkan, forskningssamarbeten samt tillgång till unika forskningsmiljöer.

Alleima utvecklar produkter för mycket krävande applikationer och industrier, och har fler än 900 aktiva legeringsrecept. Det handlar om produkter som sömlösa rostfria rör för energi-, kemi- och flygindustrin, precisionsbandstål för vitvarukompressorer, luftkonditionering och knivapplikationer.

Andra exempel är produkter för industriell elektrisk värmningsteknologi, ultrafina trådar för medicinteknik och belagda bandstål för bränslecellsteknik för bilar, lastbilar och vätgasproduktion. Av företagets runt 6 500 anställda jobbar omkring hälften i Sverige och en stor del av dessa i Sandviken.