Nyheter

Fortum ansöker om tillstånd för vindkraftpark Borgvik

Fortum har lämnat in en tillståndsansökan för vindkraftpark Borgvik till länsstyrelsen i Örebro. Vindkraftparken, planerad i Grums och Säffle kommuner, kommer kunna bidra med 450 GWh förnybar el per år till en region med ett växande behov på ny el.  

Projektområdet, som huvudsakligen består av produktionsskog, sträcker sig över cirka 2000 hektar. Fortum har inom området ansökt om tillstånd för att få uppföra 20 vindkraftverk med en maximal höjd om 300 meter.

— Området har mycket goda förutsättningar för vindkraft. Blir projektet tillståndsgivet kommer 20 vindkraftverk i SE3 att göra stor skillnad i energiförsörjningen i södra Sverige, säger Karl-Johan Hellblom, ansvarig för sol- och vindkraftsutveckling på Fortum.  

Stort elbehov 

Redan idag har Värmland ett underskott på el och det väntas öka kraftigt kommande år. För att undvika en stundande elbrist har Länsstyrelsen i Värmland nyligen konstaterat att det bland annat behövs en kraftig utbyggnad av vind- och solkraft i länet.  

— Vindkraftpark Borgvik blir en väldigt viktig del i klimatomställningen och energiförsörjningen i hela regionen. Vill regionen dessutom kunna attrahera nya etableringar av industri och elintensiva verksamheter behövs betydligt mer elproduktion än idag, säger Karl-Johan Hellblom. 

Kommuninvånarna positiva 

Förra året gav Fortum Novus i uppdrag att genomföra en opinionsundersökning i de berörda kommunerna. Undersökningen visade bland annat att en majoritet av invånarna i Grums och Säffle kommuner är positivt inställda till vindkraft, och endast 26, respektive 21 procent av invånarna i Grums och Säffle anser att kommunerna bör stoppa projektet genom att använda sitt veto.

— Det är glädjande att se att invånarna i både Grums och Säffle ser värdet i det vindkraftparken skulle tillföra och att det finns ett starkt mandat från invånarna att tillgodose kommunernas elbehov med hjälp av vindkraft, säger Karl-Johan Hellblom. 

Hänsyn och anpassningar av området 

Under våren 2023 hölls samråd för projektet och projektgruppen har fokuserat mycket på lokala dialoger för att lära känna området. Under projekteringstiden har projektet anpassats och formats efter de lokala förutsättningar och synpunkter som framkommit.

– Vi har anpassat området för att i så stor utsträckning som möjligt undvika påverkan på djur, natur och biodiversitet. I dialog med berörda intressenter har vi även gjort anpassningar för att begränsa påverkan på landskapsbilden. Nu är det upp till myndigheterna att bedöma om vindkraftparken ska få tillstånd, avslutar Karl-Johan Hellblom.