Nyheter

Konferensen ”Future Energy Solutions” samlar energiexperter i Villmanstrand den 10–11 september

Den internationella Future Energy Solutions-konferensen arrangeras i Villmanstrand redan för tredje gången under 10–11 september 2024. Konferensen samlar energiexperter från EU-kommissionen, företag såväl som forskarsamhällen för att diskutera och dela den senaste forskningen om aktuella energifrågor .

Evenemanget arrangeras i Villmanstrands stadshus och riktar sig till arbetare och andra intresserade av energibranschen. Observera att konferensen inkluderar en avgift och kräver registrering på evenemangets hemsida. Anmälan är öppen till 31 augusti 2024.

I år är konferensens huvudtema Accelerating the Green Transition. Ämnena inkluderar förnybara energilösningar, grönt väte och dess möjligheter, energimarknader, energieffektivitet och datalösningar, framtida elektrifierade mobila arbetsmaskiner samt elektrisk mobilitet.

Tuomo Sallinen, borgmästare i Villmanstrand, säger att regional kompetens och samarbete är stadens stora styrkor

– I Villmanstrand fokuserar vi på nära samarbete med olika sektorer. Därför kan vi stolt presentera de energi- och miljölösningar som vi har tagit fram tillsammans med intressenter, såsom LUT-universitetet. Den internationella konferensen Future Energy Solutions är en plattform för att dela dessa exemplariska lösningar och forma framtiden.

Konkreta åtgärder och lösningar för ett effektivt energisystem

Under konferensen kommer nästan 30 experter att hålla presentationer om olika ämnen. I början av konferensen kommer Jukka Leskelä, vd för Finlands Energi, att tala om förutsättningarna för ett hållbart energisystem och vätgas roll för Finlands ekonomi. Eero Ailio, biträdande enhetschef vid Europeiska unionen, introducerar energilandskapet och EU:s energiregler. Kati Ruohomäki, chefspolitisk rådgivare för Finlands Näringsliv, talar om att accelerera grön tillväxt.

I sessionen om grönt väte kommer Jero Ahola, professor i elektroteknik vid LUT-universitetet som har utsetts till innovationsprofessor 2022, och Kirsimarja Blomqvist, professor vid LUT University Business School, att introducera power-to-X-tekniken. Power-to-x är en lösning för att ta itu med koldioxidutsläpp från industri och transport eftersom den kan användas vid tillverkning av syntetiska bränslen för att ersätta fossila bränslen.

Noora Hakkarainen, utvecklingschef för Villmanstrands stad, säger att energisektorns framtida möjligheter ser ljusa ut:

– Det finns en enorm mängd projekt och sektorn växer med grön elektrifiering och koldioxidneutrala lösningar.

– Talen på konferensen kommer att belysa praktiska och globala lösningar. En reformering av energisystemet har fört energiämnen närmare medborgarna. Medborgarna är intresserade av dem, och deltar aktivt i energidiskussioner, konstaterar Hakkarainen.

Företagsutställningar och kvällsprogram

Leverantörer av energilösningar är starkt närvarande på konferensen eftersom representanter för flera elektrifierings-, vind- och solföretag också talar. Företagsrepresentanter kommer också att presentera sin verksamhet i en utställning i Stadshusets lobby. Dessutom inkluderar konferensens kvällsevenemang att umgås samtidigt som du njuter av lokala delikatesser.

Konferensen anordnas i välkända Villmanstrand

Villmanstrands stad deltar aktivt i kampen mot klimatförändringarna. Staden har fått många erkännanden för framgångsrikt miljöarbete. Internationellt klimatarbete är en av stadens förtjänster. 2024 tilldelade EU-kommissionen Villmanstrand EU-uppdragsmärket.

Att anordna konferensen Future Energy Solutions är en del av Villmanstrands stads internationella klimatarbete. Villmanstrand anordnade konferensen Future Energy Solutions för första gången 2021. Samma år vann Villmanstrand även Europeiska kommissionens European Green Leaf Award. Med priset lyfter kommissionen fram gröna pionjärstäder som gör en insats för grön utveckling och skapande av jobb.

– Vi välkomnar deltagare att nätverka med proffs och höra om den senaste forskningen om energiämnen och lösningar, bjuder Hakkarainen in.

Foto: lebone 

Mer information
Noora Hakkarainen, utvecklingschef
Tel. +358 40 356 3142, [email protected]
Sanna Laukkanen, Expert
Tel. +358 50 532 6187, [email protected]
Konferensens hemsida och anmälan: futureenergysolutions.fi