Nyheter

Uniper väljer Liquid Wind som utvecklare för e-metanolanläggning i Östersund

Den internationella energikoncernen Uniper har valt Liquid Wind för utvecklingen av NorthStarH2-projektet i Östersund. Unipers målsättning är att producera 100 000 ton e-metanol som kan ersätta fossila bränslen inom sjöfart och kemiindustri.

NorthStarH2 kommer att omvandla förnybar el och biogen koldioxid till e-metanol, ett fossilfritt elektrobränsle. Liquid Wind har tilldelats uppdraget att utveckla projektet genom att tillämpa sin unika projektmetodik, en standardiserad design och digital plattform som möjliggör effektiv replikering av e-metanolanläggningar.

– NorthStarH2 spelar en central roll i Unipers arbete med att driva på energiomställningen. Med detta innovativa projekt för produktion av grön metanol bryter vi ny mark med Liquid Wind – både när det gäller tekniken och sättet vi samarbetar på. Vi tror att det är genom en ny partnerskapsdriven strategi som visionära projekt som detta kan lyckas. Tillsammans formar vi framtiden för en hållbar energiförsörjning, säger Johan Svenningsson, Unipers Sverigechef.

 Vi är mycket glada över att vara en del av Unipers NorthStarH2-projekt. NorthStarH2 visar tydligt att Sverige fortsätter att driva den gröna omställningen med hjälp av landets förnybara källor och att elektrobränsle kommer att spela en viktig roll i elektrifieringen av flera sektorer som sjöfart, flyg och kemisk industri. Detta samarbetsprojekt tillsammans med Uniper är ännu en viktig milstolpe för Liquid Wind och understryker vikten av partnerskap i kombination med banbrytande teknik i kampen mot global uppvärmning, säger Claes Fredriksson, vd och grundare av Liquid Wind.

Uniper och Liquid Wind meddelade tidigare i sommar att ett strategiskt partnerskap har ingåtts för att påskynda utvecklingen av elektrobränsleanläggningar för produktion av fossilfritt e-metanol.