Nyheter

LRF: ”Ny lagändring kan rädda småskalig vattenkraft – Regeringens förslag skapar balans mellan miljö och energi”

Regeringen lade förra veckan fram förslag på lagändringar som har till avsikt att förbättra balansen mellan vattenmiljö och kraftproduktion i samband med processen att skapa moderna miljövillkor för vattenkraften.

Många vattenkraftsägare har känt sig orättvist behandlade i samband med att myndigheterna har ställt mycket kostsamma och långtgående krav på miljöanpassning. Dessa krav har istället för miljöanpassning, lett till utrivning av vattenkraft. Att det behövs regelförändringar för att bättre balansera vattenkraftsbehovet mot miljökraven har också förts fram av myndigheter såsom Svenska Kraftnät, Energimyndigheten samt Havs och Vattenmyndigheten.

Försiktig optimism bland Vattenkraftsägare

Sofia Karlsson, ordförande för LRF Västra Götaland, uttrycker en försiktig optimism kring regeringens förslag.

– Det finns flera förslag i promemorian som är positiva, som förhoppningsvis leder till en myndighetstillämpning som innebär mindre krångliga processer och en kravnivå på miljöanpassning som blir mer rimlig, säger Sofia Karlsson.

Småskalig vattenkrafts betydelse för lokal elförsörjning

Sofia Karlsson betonar också vikten av småskalig vattenkraft för den lokala och regionala elförsörjningen.

– Den småskaliga vattenkraften kan spela en stor roll för elförsörjningen ur ett lokalt och regionalt perspektiv. Det är viktigt att förändringarna leder till en process där man skapar en målbild utifrån de faktiska förutsättningar som finns på platsen och inte utifrån kartan från myndigheterna. Förslagen från regeringen ger utrymme för detta, säger hon.

Viktigt med enklare och förutsägbar miljöprövning

Många kraftverksägare har under de senaste åren känt en stor oro över de komplicerade och oförutsägbara miljöprövningarna.

– Det är mycket angeläget att regeringens målsättning och förslag till lagändringar leder till en enklare och mer förutsägbar miljöprövning i praktiken hos länsstyrelser och andra berörda myndigheter, avslutar Sofia Karlsson.