Nyheter

Genombrott för nordisk batterisatsning

Experten som ledde utvecklingen av den första gigafabriken för världens största elbilstillverkare har startat ett eget företag och ingått ett omfattande samarbete med norska Elinor Batteries i Orkland.

– Samarbetet med världsledande batteriteknologer är helt avgörande för att realisera lönsam batteriproduktion i Norge, säger Arne Fredrik Lånke, VD för Elinor Batteries.

Lars Helge Helvigs investeringsföretag, Valinor, står bakom Elinor Batteries som planerar batteriproduktion i Orkland i mellersta Norge. Kommunstyrelsen i Orkland har redan godkänt områdesplanen för vad som ska bli Norges största gröna industripark, Eiktyr.

Teknologi

Partnerskapet som har ingåtts med det kinesiska batteriföretaget Morlus Technology säkerställer att det norska företaget får tillgång till banbrytande batteriteknologi och expertis inom att bygga stora batterifabriker.

Grundaren av Morlus, Shen Xi, har varit en drivkraft för innovation och teknik i batteribranschen i över 20 år. Hans meriter inkluderar ledande batteridesign, fabrikdesign och konstruktion för BYD, världens största leverantör av elfordon och ett batteriföretag av toppklass. På BYD ledde Shen designen och konstruktionen av den första batteriproduktionsbasen i Kina med en kapacitet över 10 GWh och designen av det första LFP-batteriet för xEVs.

På Morlus har Shen byggt ett team i världsklass som placerar företaget i framkant av utvecklingen inom litiumbatteriteknologi. Avtalet mellan Morlus och Elinor omfattar produktutveckling, produktion och fabriksbyggande.

2025-beslut

Avtalet innebär att Elinor kommer att vara redo med egna batterier för kommersiell försäljning i Europa inom ett halvår – tills vidare producerade på Morlus fabrik i Kina. Detta påskyndar också fabriksplanerna i Orkland, där målet är att fatta ett investeringsbeslut år 2025.

Morlus har ett antal högprofilerade asiatiska investerare som ägare, förutom grundarna och de anställda. Bland de största aktieägarna finns Gongniu Electrics/Bull Electrics, Zhengxuan Investment och China-Singapore Suzhou Industrial Park Development Group. 

Valinor: Unik förutsättning

Valinor-ägaren Lars Helge Helvig är mycket nöjd med samarbetsavtalet som har undertecknats.

– Samarbetet med en teknologipartner representerar en ny fas för företaget och ger unika förutsättningar för att komma i gång. Detta påminner egentligen om vad Norge gjorde när vi började med oljan. Vi hade de naturliga förutsättningarna men inte kunskapen. Den behövde vi få utifrån, säger Helvig.

För Morlus Technology representerar samarbetet med Elinor Batteries en enastående möjlighet att komma in på den europeiska marknaden.

– Norge är landet med den högsta andelen förnybar energi globalt och har en stark industriell bas. Båda dessa faktorer gör det möjligt för oss att utveckla ett grönt lågutsläppsbatteri, vilket är unikt, och att utöka denna filosofi till en komplett batteriindustriell värdekedja, säger Shen Xi på Morlus.

På bilden: Xi Shen (fram vänster), VD för Morlus Technology, och Arne Fredrik Lånke (fram höger), VD för Elinor, undertecknar partnerskapsavtalet mellan de två företagen. Bakom, från vänster: Dr. Xi Jiang, G.M. för Cell Development hos Morlus, Dr. Rong Hao, Forskningsdirektör hos Morlus, Huaping Liu, V.P. och chefsingenjör hos Morlus, Guanglin Wu, V.P. och CFO hos Morlus, Truls Johansen, CSO hos Elinor Batteries, Sofi Hildonen, EVP för Affärsutveckling hos Elinor Batteries, Dr. Fengliu Lou, VP för Teknik hos Elinor Batteries

Foto: Elinor Batteries

Om Elinor Batteries
Elinor, grundat av Valinor, är ett norskt batteriproduktionsföretag som erbjuder konkurrenskraftiga och hållbara batterier för BESS-marknaden. Företaget har sitt huvudkontor i Trondheim och planerar att etablera en gigafabrik på Eiktyr gigasiten och industriområdet i Orklands kommun. 
Om Jiangsu Morlus Technology Company Limited
Morlus har utvecklat ett antal branschledande batteriprodukter och byggt upp en betydande kapacitet inom batteriforskning, utveckling och produktion. Bland dess största aktieägare, förutom grundare och anställda, finns Gongniu Electrics/Bull Electrics, Zhengxuan Investment och China-Singapore Suzhou Industrial Park Development Group. Företaget innehar mer än 70 patent, med fabriker belägna i Nantong och sitt utvecklingscenter i Shenzhen.