Nyheter

Företag vill lära sig om att ersätta PFAS

Företag från Sverige och övriga Norden samlas idag för en kunskapsdag om att ersätta PFAS. Konferensen ordnas på regeringens uppdrag av Kemikalieinspektionen och är den största på miljöområdet under det svenska ordförandeskapet i Nordiska ministerrådet.

Konferensens titel är Nordic Conference on PFAS substitution – inspiration, experiences and tools. En stor del av programmet handlar om att företag delar med sig av sina erfarenheter kring att ersätta PFASKonferensen  blev fullbokad kort efter att inbjudan gick ut och många både stora och mindre företag finns med på deltagarlistan.

– Företag vill bygga upp sin kunskap om PFAS och alternativ. Marknaden efterfrågar PFAS-fria lösningar och därför har vi satsat på att erbjuda inspiration och verktyg för att ersätta PFAS. Kunskapen är mycket efterfrågad och nyckeln till att fasa ut de här farliga kemikalierna, säger Kemikalieinspektionens generaldirektör Per Ängquist.

De nordiska länderna har lång erfarenhet av forskning inom området, att samla data och genomdriva regleringar. Frågan har varit prioriterad för alla svenska regeringar sedan början av 2000-talet. Sverige har tillsammans med Danmark, Norge, Tyskland och Nederländerna också lagt fram ett brett begränsningsförslag om att förbjuda PFAS i EU.

– Förslaget som vi lagt fram skulle ha störst inverkan på att minimera människors och miljöns exponering för PFAS. Därför är det viktigt att vi får en EU-begränsning på plats, säger Per Ängquist.

Konferensen hålls på plats i Stockholm. Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari inviger och dokumentationen från hela dagen finns senare i höst tillgänglig för alla på Nordiska ministerrådets webbplats, norden.org. Konferensen är ett samarbete mellan Nordiska ministerrådet, Regeringskansliet och Kemikalieinspektionen.

Läs mer om vårt arbete med PFAS