Nyheter

NKT tecknar en stor AC-order på land med Belgiens TSO för att stödja uppgraderingar av elnätet

När utbudet och efterfrågan på el ökar i hela Europa behöver det stödjande elnätet betydande uppgraderingar och moderniseringar för att hänga med. Enligt Internationella energibyrån (IEA) är cirka 40 procent av Europas elnät över 40 år gammalt, vilket är bara tio år kortare än dess normala livslängd.

I Belgien förväntas elförbrukningen öka med 50 % till 2032, medan förnybara energikällor tillför mer kraft till systemet. År 2023 genererade Belgien rekordstora 21,5 TWh (en ökning med 23 % jämfört med 2022) från vind- och solenergi, vilket motsvarar 28 % av landets elmix.

Som en del av Elia Transmission Belgiums (ETB) utvecklingsplan för 2024-2034, som syftar till att stärka Belgiens transmissionsnät, kommer NKT att leverera 545 km högspänningskablar. Ordern har tagits emot som en del av ett befintligt ramavtal mellan NKT och ETB och kompletterar en order på 72 km 380 kV AC-kablar som nyligen tilldelades under samma avtal.

– Elnätet är ryggraden i det moderna samhället, så det är centralt att uppgradera och modernisera det för att möta framtida efterfrågan och belastning. Vi är stolta över vårt långvariga partnerskap med Elia Transmission Belgium, som stödjer deras ansträngningar att uppgradera det belgiska elnätet. Det här är en av de största beställningarna inom 70 kV och 150 kV AC onshore-segmentet NKT någonsin fått och visar vikten av de lägre högspänningsnivåerna i transmissionsnätet, säger Lukas Sidler, EVP, HV Solutions Köln.

– Med denna order tar vi ett viktigt steg mot att möta våra kunders krav. Varje steg som kommer att tas under de kommande åren kommer att bli avgörande och enormt. Den breda omfattningen av detta avtal är det bästa vittnesmålet om detta. Vi är därför nöjda med vårt fortsatta samarbete med NKT, en partner som vi är vana vid att samarbeta med och som har visat osviklig tillförlitlighet och expertis, säger Frederic Dunon, vd Elia Transmission Belgium.

Kraftkablarna kommer att tillverkas vid NKT:s fabriker i Köln, Tyskland, och Velke Meziříčí, Tjeckien, med leverans och installation planerad till 2025-2027.

Efterfrågan på mellan- och högspänningskablar förväntas generellt fortsätta att växa snabbt i takt med att operatörer av transmissions- och distributionssystem uppgraderar och utökar nätverk över hela Europa.

För att möta denna växande efterfrågan investerar NKT i ytterligare produktionskapacitet vid sina mellan- och högspänningsanläggningar i Danmark, Sverige, Tyskland, Portugal och Tjeckien. Den nya kapaciteten kommer successivt att vara i drift 2025-2027.

Fakta:

– 545 km 70 kV, 110 kV och 150 kV strömkablar

– Elkablarna kommer att levereras under hela 2025-2027

– ETB är Belgiens nationella TSO och en del av Elia-gruppen

– ETB driver elöverföringsnätet i Belgien och sköter högspänningsnätet, som omfattar nästan 9 000 km luft- och jordkablar.