Nyheter

Landets tyngsta aktörer inom hållbar vattenkraft samlas i Linköping

Tisdagen den 3 september samlas stora delar av landets tyngsta aktörer inom hållbar vattenkraft på Tekniska verkens huvudkontor i Linköping. Syftet med konferensen är att bidra i arbetet med ett kunskapsunderlag till regeringen, som fångar komplexiteten i frågor som rör vattenkraft och lyfter fram värden som biologisk mångfald och förnybar elproduktion inför kommande beslut.

I arbetet med att ställa om vattenkraften till moderna miljövillkor, krävs avvägningar mellan exempelvis ekologi, förnybar elproduktion och reglerförmåga. Regeringen har därför beslutat att ompröva landets vattenkraftsverksamheter under 20 år. Inför besluten om miljöförbättrande åtgärder inom vattenkraften behövs ett omfattande kunskapsunderlag.

Under konferensen kommer bland annat de resultat som framkommit genom Energiforsks Vattenkraftens miljöforskningsprogram att presenteras för att möjliggöra reflektion och erfarenhetsutbyte.

– Vattenkraftens förmåga att snabbt kunna öka eller minska elproduktionen är helt avgörande för att Sverige ska få ett robust, hållbart och konkurrenskraftigt energisystem. Kunskapen vi tar fram är en viktig pusselbit i den pågående omprövningen av Sveriges vattenkraft och kan bidra till att öka hållbarheten. Jag ser fram mot att få diskutera våra forskningsresultat med alla forskare, representanter från myndigheter, energibranschen och andra, säger Bertil Wahlund, programansvarig på Energiforsk. 

Dagen spänner över programpunkter som Modellering av fiskvägar till Erfarenheter från verkligheten och exempel på miljöförbättrande åtgärder och lösningar, samt även ett studiebesök på Tekniska verkens omlöp förbi Nykvarns kraftstation i Stångån. Jakob Bergengren, fiskeribiolog på Tekniska verken, ingår för koncernens räkning i styrgruppen för Vattenkraftens miljöforskningsprogram:

– Vi har många och stora utmaningar framför oss när svensk vattenkraft ska få moderna miljövillkor i och med arbetet med den Nationella prövningsplanen (NAP). Vi behöver både mer kunskap om vilka möjliga åtgärder som finns, och vägen dit. Genom att samla forskarna och de som kommer utföra en stor del av arbetet framöver hoppas vi på bra synergieffekter – och en givande dag!

Medverkande under konferensens programpunkter:

Energiforsk, Tekniska verken, Vattenkraftens miljöfond, Länsstyrelsen Jönköping, Länsstyrelsen Jämtland, GeoViable, Uppsala universitet, Umeå universitet, Karlstads universitet, Sveriges lantbruksuniversitet, Afry, Norweigian institue for Nature Research (NINA), Sintef Energy, Sweco, Elhagen Fiskevård, Skellefteå kraft, Fortum, Vattenfall, Statkraft samt Sydkraft hydropower/Uniper

Relevanta länkar:

Mer information om och program på energiforsk.se

Information om Vattenkraftens miljöforskningsprogram på energiforsk.se

Foto: Martin Klass