Nyheter

IKEM: ”Sverige behöver fler kraftslag, inte färre”

– Det räcker inte att stå på barrikaderna för kärnkraften. Vill vi behålla svensk konkurrenskraft, välstånd och jobb så krävs alla fossilfria kraftslag, både på lång och kort sikt, säger Malin Johansson, energiexpert, IKEM.

Vattenfall pausar det havsbaserade vindkraftsprojektet i Kriegers flak eftersom regeringen inte tar anslutningskostnaden till stamnätet. Malin Johansson, energiexpert på IKEM, hoppas innerligen att regeringen har en plan b för att nå sitt mål om 300 TWh till år 2045.

I södra Sverige (elprisområde 3 och 4) väntas elunderskottet nästan tredubblas mellan åren 2030 och 2035. Där är innovations- och kemiindustrin som störst. Enligt Invest i Skåne har effektbristen redan nu lett till att investeringar motsvarande minst 4 500 heltidsanställda gått förlorade.

– Vi har sett exempel på företag i södra Sverige som redan valt att förlägga investeringar utomlands, vi har inte råd att fortsätta en sådan utveckling. Ebba Busch behöver få insikt i vad näringslivet behöver, säger Malin Johansson, energiexpert, IKEM.