Nyheter

Install stöttar Ukraina genom renovering av reservkraftverk

Install har fått det hedersamma uppdraget av Svenska kraftnät att delta i stödet till Ukraina genom att renovera dieseldrivna reservkraftverk. Som en del av Sveriges hjälpinsatser kommer 13 reservkraftverk att skickas till Ukraina för att stärka landets energiförsörjning. 

Detta beslut är en direkt åtgärd och inte en del av ett större paket, enligt Sveriges energiminister Ebba Busch (KD). Beslutet fattades efter att Svenska kraftnät kontaktat regeringen, vilket resulterade i att den tredje försändelsen av reservkraftverk nu förbereds för leverans till Ukraina. 

De reservkraftverk som levereras till Ukraina är särskilt viktiga för att hålla igång kritiska samhällsfunktioner såsom sjukhus, vattenreningsverk, och kommunikationssystem.

Genom att tillhandahålla en pålitlig energikälla kan dessa anläggningar fortsätta att operera även under tider då det vanliga elnätet är otillgängligt. Detta är avgörande för att minska humanitär nöd och för att upprätthålla samhällsordningen i utsatta områden. 

– Att vi medvår erfarenhet och expertis inom energi- och kraftsektorn få möjligheten att bidra till Ukrainas kamp för att upprätthålla kritiska samhällsfunktioner genom att leverera och renovera reservkraftverk är både en stor ära. Det känns otroligt meningsfullt att veta att vårt arbete kan göra en sådan konkret skillnad i människors liv, särskilt i en så svår och utsatt situation som den Ukraina befinner sig ii, säger Jan Fransson, VD Install.

Install är en ledande leverantör av helhetslösningar inom mark och anläggning, energi, elkraft och kommunikation. Install är certifierat enligt ISO 9001, ISO 14001 och ISO 45001. Install AB har idag cirka 260 medarbetare och är verksamt på nio orter i Sverige och Norge. 


 jan.fransson@install.se