Nyheter

OX2 säljer solpark om 119 MWac i Australien

OX2 har slutit ett avtal om att sälja en solpark om 119 MWac i Australien till en icke namngiven köpare.

Solparken är belägen i delstaten Victoria i sydöstra Australien. OX2 kommer att leda byggnationen av solparken på uppdrag av köparen, och anläggningen förväntas driftsättas 2027.

När anläggningen är i drift kommer OX2 även att hantera drift och förvaltning under ett femårigt avtal, vilket innefattar både tekniska och kommersiella tjänster för att optimera anläggningen.

Den årliga produktionen från solparken beräknas uppgå till 242 GWh – tillräckligt för att förse cirka 51 000 australiensiska hushåll med el.

– Det känns fantastiskt att kunna presentera denna affär. Sedan vår etablering i Australien förra året har vi stärkt vårt lokala team och mycket arbete har lagts på att förbereda projekt i sen fas för försäljning. Vi har en stark projektutvecklingsportfölj och det är just nu stor aktivitet inom både våra sol- och energilagringsprojekt, säger Rachel Watson, landschef för OX2 Australien.

– Vi är glada över att tillkännage denna försäljning i Australien, en marknad med betydande tillväxtmöjligheter. Den australiensiska regeringen har åtagit sig att uppnå nettonollmålet till 2050 och siktar på betydande infrastrukturinvesteringar för att möjliggöra utbyggnaden av förnybar kapacitet. Jag ser stor potential för värdeskapande för OX2 i Australien genom att utöka produktutbudet och expandera utvecklingsportföljen, säger Paul Stormoen, vd för OX2.

Efter affären består OX2:s projektutvecklingsportfölj i Australien av solprojekt om cirka 1 GW och energilagringsprojekt om 230 MW.

Foto: Walkerssk