Nyheter

Framtidens energisystem på agendan när producenter, akademi och beslutsfattare möts i Oskarshamn

Hur ska omställningen till ett klimatneutralt Europa påskyndas? Vilka investeringar leder till lägre energipriser, ett uthålligare energisystem och ett mera energisäkert Europa?

Dessa frågor och fler kommer nyckelpersoner från alla världens hörn att belysa under höstens mest energigivande konferens, CET2024 – Converging Energy Technologies 2024, i Oskarshamn den 18-20 september.

På CET träffas producenter, innovatörer och beslutsfattare inom energisektorn – syftet med CET är att skapa en arena för innovation, samverkan och utveckling för att klara energiomställningen tillsammans.

Konferensen kommer att behandla kärnkraftens livscykel, vilket bland annat innebär status för nya projekt inom kärnenergiteknik inklusive SMR (små modulära reaktorer), livstidsförlängning av kärnkraftverk i drift samt avveckling av kärnkraftverk. Konferensen kommer också att se på energimarknadernas roll för att nå klimatmålen.

Konferensen bygger vidare på CET2022 som blev en stor framgång med internationella talare och fler än 200 deltagare på plats i Oskarshamn.

Ett namnkunnigt program

Bland talarna finns bland annat Carl Berglöf, nationell kärnkraftsamordnare, Gianfranco Brunnetti som ska prata om energi ur ett EU-perspektiv, Svenska kraftnät, Uniper, Vattenfall, Olkiluoto, Strålsäkerhetsmyndigheten och dess kanadensiska motsvarighet och många fler.

Dessutom ges möjlighet att besöka en av världens största kokvattenreaktorer, O3 på OKG, som står för 8 procent av Sveriges totala elproduktion, samt Äspölaboratoriet, Svensk Kärnbränslehantering AB:s forskning- och utvecklingsanläggning för slutförvar av använt kärnbränsle.

CET2024 har blivit en magnet för intresserade studenter och ett 70-tal studenter från ett flertal universitet kommer att delta på konferensen och få chansen att ta del av intressanta föredrag och knyta kontakter med näringslivet.

Ordförande för CET2024 är Pär Olsson, professor och prefekt vid Institutionen för fysik på KTH Kungliga Tekniska högskolan:

– Konferensen CET2024 samlar de mest intressanta talarna och utställarna från energibranschen inom Sverige och världen. De största aktörerna inom kärnkraften kommer finnas på plats och vi ser verkligen fram emot att presentera det här spännande programmet. Intresset att delta är stort och extra glädjande är att många studenter har lockats delta. Det bådar gott inför framtiden, säger Pär Olsson.

Jenny Wirandi, avdelningschef för teknik på OKG och medlem i programkommittén, betonar vikten av att skapa en träffpunkt för branschfolk, politiker och forskare med syftet att diskutera utvecklingen av framtidens energisystem. Föreläsarna som är bokade till konferensen kommer från hela världen och Jenny Wirandi säger att just mixen mellan akademi och bransch är något av det bästa med hela konferensen.

– Vi ser på det med lite olika ögon, det kommer att bredda dialogen. Jag ser mycket fram emot alla faktabaserade föreläsningar och nätverkande.

Konferensen arrangeras av:

CNETO – Centrum för Ny Energiteknik, KTH Kungliga Tekniska högskolan, OKG, Uniper och Oskarshamns kommun.

Foto: Dzenana Basic