Nyheter

Invigning av Ferroamps första publika V2G-laddare

På tisdagen slutfördes installationen av Ferroamps första publika V2G-laddare. De tre laddboxarna står nu i ett studentområde i Åbo där de är en del av ett EU-projekt för energieffektiviseringslösningar i framkant.

– När vi i stor skala kan använda elbilsbatterier i fastigheter och för stödtjänster kommer det att ge helt nya förutsättningar i elnätet. Med vår likströmsladdare blir laddningen snabbare för fastighetsägare och enklare för biltillverkare eftersom omvandling och nätkoder hanteras av Ferroamp-systemet och ingen extra ombordladdare krävs, säger Björn Jernström, grundare och CTO, Ferroamp.

Det var i februari som Ferroamp presenterade sin bidirektionella V2G-laddare som med goda resultat laddat i och ur batterier på elbilar från bland annat Tesla, Polestar och Volkswagen. Sedan dess har fälttester inletts i slutna miljöer och nu alltså för första gången i en miljö där de är öppna för allmänheten på en parkeringsplats i ett område med studentbostäder i Åbo i Finland.

De tre laddare som nu installerats är en del av det EU-finansierade innovationsprojektet RESPONS med målet att skapa energipositiva stadsdelar. Där ingår även ett PowerShare från Ferroamp där elsystemen i fem huskroppar knyts ihop med ett likströmsnät för att bättre kunna utnyttja energin från solceller och batterier lokalt.

Det återstår fortfarande en del innan V2G-laddarna når marknaden. Framför allt krävs att biltillverkarna tillåter att batterierna laddas ur och att deras gränssnitt anpassas för att visa negativ laddeffekt när bilen laddar ur.

Urladdningsfunktionen kommer därför i ett första skede endast att användas för tester i projektet.

– Ferroamps V2G-laddare är en av de spjutspetstekniker som vi vill lyfta fram och bidra till att utveckla i RESPONSE-projektet. Vi kommer nu att koppla dem till det lokala likströmsnätet och samla in data från egna tester, säger Samuli Ranta forskningsledare på centret för ny energi på Turku University of Applied Sciences som är med och driver RESPONSE-projektet.