Nyheter

Avgörande miljötillståndsansökan kungjord – viktig milstolpe för LKAB:s utveckling

Domstolen har nu kungjort LKAB:s historiska miljötillståndsansökan för befintlig, utökad och förändrad verksamhet i Malmberget, Gällivare.

– Det är mycket positivt och ett viktigt steg framåt att domstolen nu har kungjort vår ansökan och tydligt driver processen framåt. Det gör också att avgörande planeringsförutsättningar för vägen framåt klarnar. Som det ser ut nu så kan vi hoppas på att få ett domstolsbeslut under slutet av 2025, säger Michael Palo, affärsområdeschef Järnmalm, LKAB.

Miljötillståndet är nödvändigt för att genomföra omställningen av LKAB:s gruv- och förädlingsverksamhet i Malmberget, Gällivare. Ansökan lämnades in i maj 2023. Domstolen har nu lagt fast en plan för ärendets hantering som pekar mot dom i slutet av 2025.

Ansökan omfattar fortsatt och utökad gruv- och förädlingsverksamhet med mera i Malmberget, Gällivare och därutöver etableringen av den första demonstrationsanläggningen för fossilfri järnsvamp med Hybrit-teknologi samt ett nytt apatitverk som är ett första steg för att utvinna fosfor och sällsynta jordartsmetaller.

Förhoppningen är att demonstrationsanläggningen för fossilfri järnsvamp, som är ett avgörande steg i industrialiseringen av Hybrit-tekniken, ska kunna stå klar 2028, med en upptrappning under 2029.

– Även om detta tar längre tid än vi initialt hoppats, så går det tydligt framåt.  Vi ska säkra tillstånd, teknik och ekonomi för anläggningar som sedan ska drivas i decennier och som ska bygga vår konkurrenskraft genom att minska utsläppen och få fram nya kritiska mineral som fosfor och sällsynta jordartsmetaller, säger Michael Palo.

I den nya processen för järnsvampsproduktion ersätts fossilt kol med vätgas som är tillverkad med fossilfri el. Detta minskar både koldioxidutsläppen och behovet av importerat kol hos SSAB, samtidigt som LKAB:s elbehov ökar. Det tillkommande elbehovet för demonstrationsanläggningen beräknas till cirka 5 TWh per år före 2030, främst för vätgasproduktion.

Syn och muntlig förberedelse med fokus på bland annat närboendefrågor kommer att hållas i Gällivare 8 till 10 oktober.