Nyheter

Sweco gör förstudie av ny småskalig kärnkraft i Uddevalla kommun

Sweco ska genomföra en förstudie och utvärdering åt Uddevalla kommun kring möjligheterna till ny småskalig kärnkraft. Syftet är att ge kommunen insikter i vilka möjligheter och potentiella platser som finns för ny kärnkraft. Det är en viktig möjlighet för ytterligare förstärkt fossilfri elproduktion i kommunen.

 Förstudien kommer att analysera olika aspekter av en etablering, såsom miljöpåverkan enligt Miljöbalken, krav enligt Kärntekniklagen och infrastrukturbehov inklusive vägar och nätanslutning.

– Den fossilfria kärnkraften, med låga CO2-utsläpp, är en viktig potentiell möjlighet för ytterligare förstärkt fossilfri elproduktion i Uddevalla. El- och kapacitetsbrist är prioriterade frågor som behöver både kort och långsiktiga lösningar i många kommuner, och vi ser fram emot att stötta Uddevalla att se över vilken potential som finns, säger Fredrik Axby, divisionschef Energy & Industry.

Sweco kommer att bidra med expertis inom tillståndsprövningar och infrastrukturplanering, för att ge en omfattande utvärdering av potentiella platser för kärnkraftsetablering. Arbetet levereras i form av en rapport vid årsskiftet 2025/2026.

– Samhällets, och framför allt industrins, framtida energibehov bjuder oss en påtaglig utmaning där vi som kommun hoppas kunna ta ett ansvar. Inte minst för de kommunala fördelar som följer i form av stärkt attraktionskraft, nya företagsetableringar och nya arbetstillfällen som följer om vi kan hitta en lämplig plats, säger, Martin Pettersson, Kommunstyrelsens ordförande, Uddevalla Kommun.