Nyheter

Metria vann Svenska kraftnäts upphandling av Visuell fastighetsdata

Sveriges elnät är underdimensionerat för framtida behov. Därför ska Svenska kraftnät de närmsta 20 åren bygga 700 mil ledningar genom Sverige. Det kan jämföras med de föregående 20 åren då det byggdes cirka omkring 60 mil ledningar.

Den ambitiösa utbyggnadstakten ställer helt nya krav på organisationen som behöver jobba ännu smartare och mer digitalt. Metria är därför glada att kunna bidra till detta genom att Metria Markkoll blir lösningen för Visuell fastighetsdata på Svenska kraftnät.

Visuell fastighetsdata är ett verktyg för avtalshantering mot externa fastighetsägare vid nybyggnation av elnät, som även ska fungera i det efterföljande underhållsarbetet. I skarp konkurrens står alltså Metria Markkoll som vinnare med en lösning som kommer hjälpa Svenska kraftnät att automatisera administrativa uppgifter så att handläggarna istället kan lägga tiden på mer värdeskapande arbetsuppgifter. Exempelvis skapas hundratals individuellt anpassade avtal med ett knapptryck.

Svenska kraftnät får en lösning där stora och korrekta informationsmängder lagras, bearbetas och kopplas till fastigheter, markägare och berörda. Den digitala tjänsten Metria Markkoll skapar markavtal, värderingsprotokoll, informationsbrev och kartor snabbt och effektivt.

– Det är med stor glädje vi konstaterar att Metria har vunnit upphandlingen av Visuell fastighetsdata. När Sveriges största aktör för utbyggnad av elnätet nu väljer Metria Markkoll är det ett kvitto på att Metrias satsning att förenkla processen för markåtkomst är framgångsrik. Vi är stolta över att Metria kommer att underlätta Svenska kraftnäts nätutbyggnad av transmissionsnät i Sverige, säger Jonas Åkerman, VD på Metria.

Upphandlingen har ett värde av 12,7 miljoner kronor, med möjlighet till ytterligare tillval värda 12,6 miljoner kronor. Avtalet, som sträcker sig upp till sju år, innebär att Metria kommer att leverera avancerade lösningar genom det digitala handläggarstödet Metria Markkoll som syftar till att effektivisera och kvalitetssäkra processen vid nätbyggnation.

Foto: Tomas Ärlemo