Nyheter

Kia och LexEnergy ingår samarbete för banbrytande laddlösningar

LexEnergy och Kia Sweden har tecknat ett ramavtal som kommer att revolutionera ultrasnabb laddning för elbilar på Kias återförsäljaranläggningar runt om i Sverige.

Det strategiska samarbetet ger Kia-återförsäljare möjlighet att installera LexEnergys toppmoderna laddningslösning, LexHub, och markerar ett betydande steg framåt för hållbara energilösningar och som påskyndar elektrifieringen.

LexEnergy har utvecklat LexHub, en revolutionerande lösning för ultrasnabb elbilsladdning som inte bara stödjer elbilar, utan även stärker både lokala och nationella elnät. Genom ett inbyggt energilager kan stationen lagra energi från elnätet när tillgången är god som sedan används för att ladda bilarna när effekten är begränsad.

Kia-återförsäljare som väljer att investera i LexHub 360 kW kan erbjuda Kia-kunder ultrasnabb laddning till konkurrenskraftiga priser.

– Vi är otroligt stolta över att ingå detta partnerskap med Kia Sweden. Detta avtal speglar vår gemensamma ambition att driva en klimatpositiv förändring och bekräftar det ansvar Kia tar för att göra elbilar tillgängliga för fler människor, säger Robin Andersson, VD för LexEnergy. Med LexHub kommer Kias kunder att kunna ladda sina bilar snabbt och pålitligt, samtidigt som vi stärker elnätet och bidrar till en hållbar transportsektor.

– Det är ett viktigt samarbete som vi nu inleder för att kunna erbjuda våra kunder och även andra ultrasnabb laddning hos våra Kia-återförsäljare i Sverige, säger Peter Himmer, VD Kia Sweden. Med LexEnergy´s lösning kan vi erbjuda pålitlig laddning till fler och som dessutom kommer samhället till gagn tack vare innovativ teknik som stärker elnätet.

Kia är en leverantör av hållbara mobilitetstjänster och är med och driver utvecklingen genom innovativ teknik i syfte att göra laddbara fordon tillgängliga för fler.

Den prisbelönta el-SUV:en Kia EV9 är förberedd för Vehicle-to-Grid (V2G), vilket innebär att bilen kan balansera energinätet genom att tillföra el vid behov. Satsningen ligger i linje med den långsiktiga visionen om en hållbar mobilitet och mer hållbar energiförsörjning.

 

Förra året satte Kia ett nytt rekord genom att sälja 572 297 bilar i Europa, varav 37,9 procent var laddbara. Kia siktar nu på att nå 800 000 sålda bilar i Europa till 2028, med målet att 85 procent ska vara laddbara. I Sverige leder Kia utvecklingen med 88 procent laddbara fordon, medan marknaden ligger på 60 procent. Kia i Sverige fortsätter att driva övergången mot 100 procent laddbara fordon och ännu lägre CO2-utsläpp.

Kia fortsätter att vara en pionjär på elbilsmarknaden och ser ett växande behov av ett omfattande laddnätverk och förbättrad snabbladdningskapacitet. Samarbetet med LexEnergy är ett strategiskt steg för att fortsätta vara med och leda omställningen till eldrivna fordon.

Ramavtalet representerar inte bara en investering i Kias fortsatta utbyggnad av laddinfrastruktur, utan är även ett åtagande för hållbarhet och kundnöjdhet. Nästintill nio av tio sålda Kia-bilar är laddbara och med modeller som Kia EV6 – årets bil i Europa 2022, Kia EV9 – årets elbil i världen 2024, och Kia EV3 som lanseras under hösten, fortsätter Kia att sätta standarden för framtidens mobilitet.