Nyheter

Norra Skog justerar sina prislistor – inför medlemspristillägg för all massaved

– Nu förstärker vi vår affärsmodell ytterligare, som bygger på att sköta skogen långsiktigt – oberoende av konjunktur. På så vis kan vi motverka att prisspekulationer ger konjunktursskötsel av skogen. Att vara medlem i Norra Skog blir nu ännu mer gynnsamt, säger Patrik Jonsson, chef Skog & Virke på Norra Skog.

Norra Skog erbjuder ett brett utbud av skogliga tjänster som gör skogsägandet enklare – med målsättningen att skapa lönsamhet för medlemmarna både på kort och lång sikt. Och föreningen jobbar kontinuerligt med att stärka sitt erbjudande till skogsägarna.

Grundpriserna i prislistorna har höjts, liksom den unika vinstdelningen. Föreningen har även ökat premierna för de som bygger skogsbilvägar samt för avverkningar vid barmark, men också stärkt erbjudandet på ledningsstolpar och övrigt specialsortiment.

– Vår affärsmodell är attraktiv och lönsam för skogsägare och vi är nog en av få aktörer i Sverige som håller hög takt i virkeskontrakteringen i år. Vi ökar dessutom medlemsantalet hela tiden, vilket bekräftar vår starka position. Nu tar vi nästa steg och justerar prislistorna. På timmersortimenten innebär det för vissa timmerklasser upp till 70 kr/m3fub mer. Vi förstärker även priserna för bränsleved och asp och inför ett medlemspristillägg på 30 kr/m3fub för all massaved. Vi strävar alltid efter att maximera värdet i varje skog och jobbar därför med en rad olika sortiment, vilket skapar stor mångfald och valmöjlighet, säger Patrik Jonsson.

I den prisjustering som trätt i kraft vill man bland annat lyfta det goda samarbetet med Husum Pulp, som Norra Skog är delägare i.

– Det går bra för Husum Pulp och de bidrar även till Norra Skogs stabila ekonomi, vilket gynnar medlemmarna i form av vinstdelning, säger Patrik Jonsson.

Norra Skog har även investerat stort i ny teknik i sina sågverk, vilket innebär att varje stock kan nyttjas till fullo. En röntgenapparat scannar varje stock och kan avgöra vad den bäst ska användas till för produkt. Det minskar svinnet och maximerar nyttan.

– Därför väljer vi att höja priset på vissa stocktyper. När våra industrier når den här teknikhöjden måste vi se över hela kedjan, säger Patrik Jonsson.

Han tillägger:

– Justeringen är också ett sätt för oss att visa på vikten av ett aktivt skogsbruk, där prislistan visar att välskött skog betalas med ett högre pris. Med de nya prisnivåerna kommer både gamla som nytillkomna medlemmar få ännu bättre betalt, säger Patrik Jonsson.