Nyheter

Nu startar Lernias första Nationella yrkesutbildning i Malmö: Industrielektriker

Den 16 september startar Lernias nya utbildning till Industrielektriker, som är en del av piloten för den nya utbildningsformen Nationell Yrkesutbildning, NY.

Den nya utbildningsformen NY är en ny typ av yrkesutbildning på gymnasial nivå för vuxna. Den 16 september startar Lernias utbildning Industrielektriker i Malmö med plats för 20 studerande och är en av de första ut att starta inom utbildningsformen.

– Den här utbildningsformen har tagits fram för att stärka behovet av kompetenser på svensk arbetsmarknad och öppna fler karriärvägar in till arbetslivet. Intresset har varit stort! Utbildningen till industrielektriker passar den som är intresserad av el och teknik, har grundläggande kunskaper inom el eller har ett intresse av det och vill ta sig in i branschen, säger Ulla Gustafsson, verksamhetschef, Lernia Yrkeshögskola.

Utbildningen pågår under ett år i Malmö och innehåller lektioner och föreläsningar på plats i skolan. Den innefattar också studiebesök och så kallad LIA-praktik. När de studerande sedan är färdiga kan de arbeta som industrielektriker. Yrket handlar om att installera och montera elektrisk utrustning. Det ingår även att kontrollera, underhålla och reparera el- och automatikutrustningar. Efterfrågan på denna roll finns från olika typer av industri och installationsföretag.

– Utbildningen är utformad för att vara både praktisk och flexibel. Med en kombination av teoretisk undervisning, praktiska erfarenheter och möjligheten till lärande i arbete. Det ska bli spännande att se studenterna starta sin resa mot en givande karriär inom elbranschen, säger Ulla Gustafsson. 

För att vara behörig för utbildningen behöver behöver man ha fyllt 20 år och ha godkänd betyg i grundskolan. Alternativt har man motsvarande utbildning i svenska eller svenska som andraspråk, engelska och matematik och i minst fem andra ämnen. Det kan även gå att ha likvärdiga kunskaper.

Läs mer om utbildningen här.

Foto: LEEROY Agency