Nyheter

Ny medlem i Hagainitiativet

Övik Energi går med i Hagainitiativet för att tillsammans med svenska företag från olika branscher ta ansvar och påskynda den gröna omställningen. Hagainitiativet har under flera år varit en drivande kraft inom näringslivet och i samarbete med det offentliga skapat bättre förutsättningar för företagens klimatarbete.

Bland medlemmarna i nätverket finns även Axfood, Coca-Cola Europacific Partners, Folksam, HKScan Sweden, JM, Lantmännen, Löfbergs, McDonald’s Sverige, Preem, Stena Recycling och Swedbank.

Övik Energi är ett innovativt energi- och fibernätbolag med kunder, dotterbolag och samarbetspartners som är verksamma både nationellt och internationellt. Övik Energi finns till för alla som bor och verkar i Örnsköldsvik. Hjärtat i företaget är kraftvärmeverket, som är beläget inom High Coast Innovation Park, ett nav för världsledande kemi- och bioindustriföretag. Här bedrivs forskning och industriell produktion av förnybara produkter som driver samhällets omställning mot en hållbar framtid.

– Vi ser fram emot att vara en del av Hagainitiativet, säger Mattias Lindberg, marknadschef på Övik Energi. Nu får vi större möjligheter att bidra till den gröna omställningen, som utöver miljövinster även har potential att stärka svenska företags konkurrenskraft. Det finns helt klart utmaningar i att skapa ett hållbart energisystem och förnybara produkter för samhället. Därför behövs samarbeten över branschgränser, mellan olika delar av Sverige samt mellan näringslivet och det offentliga. Och det är just det som Hagainitiativet arbetar för.

Allt fler företag ser värdet av samarbete, både för att skapa nya affärsmöjligheter och för att utbyta kunskap. Många sätter upp ambitiösa klimatmål, men för att lösa klimatutmaningarna krävs tydliga och långsiktiga förutsättningar både i Sverige och på EU-nivå.

Hagainitiativet samlar företag med ett stort engagemang för att minska utsläppen, inspirera andra och nå visionen om ett lönsamt näringsliv utan klimatpåverkan.

– Energisektorn spelar en nyckelroll i att förverkliga den gröna omställningen. Vi är därför glada över att välkomna Övik Energi som medlem i Hagainitiativet. De är ett ambitiöst företag inom förnybar energi och har starka samarbeten med företag inom grön kemi och biobaserade produkter. Dessutom har de en strategisk position i norra Sverige, där många viktiga delar av den gröna omställningen äger rum, säger Nina Ekelund, generalsekreterare för Hagainitiativet.