Nyheter

C4 Elnät tar fram ny prognos för investeringar i Kristianstads elnät

Under 2024 utarbetar C4 Elnät en plan för strategisk utveckling av elnätet. Syftet med nätutvecklingsplanen är bland annat att skapa en tydlig prognos över behovet av investeringar till och med 2034.

– Med stöd i nätutvecklingsplanen som tas fram i samarbete med större kunder, kommunen, myndigheter och regionnätsägaren E.ON, bidrar C4 Elnät till samhällsutvecklingen och underlättar också den pågående energiomställningen, säger Daniel Persson, Elnätschef på C4 Energi.

En nätutvecklingsplan ska enligt en ny förordning från Elmarknadsinspektionen tas fram minst vart annat år. Planen ska visa en prognos för såväl kapacitetsbehov, begränsningar, användning av flexibilitetstjänster och kommande investeringar de närmaste åren.

För elnätsbolagen kommer nätutvecklingsplanen utgöra en viktig pusselbit i arbetet med att möta de krav som ställs på elnätet i takt med den ökande elektrifieringen av samhället.

– Effekt – och kapacitetssituationen är ansträngd i delar av centrala Kristianstad. Med en välgrundad prognos som kommer att vara till stor nytta i framtagandet av framtidens nätstruktur kan utnyttjandet av det lokala elnätet bli mer effektivt, vilket skapar förutsättningar för fortsatt utveckling och tillväxt, kommenterar Daniel Persson.

Större kunder, representanter från kommunen, myndigheter och E.ON kommer att bjudas in till ett särskilt möte för en genomgång av det aktuella effektläget, nätutvecklingsarbetet samt en presentation av lokal marknad för eleffekt.

För att få en så tydlig bild som möjligt av framtidens behov och utmaningar välkomnas också synpunkter och förslag från alla kunder, nuvarande och blivande, i ett offentligt samråd.

Mer information om nätutvecklingsplanen och hur man inkommer med förslag och synpunkter på: www.c4energi.se under rubriken Aktuellt.