Nyheter

Framtidsfabriken i Mariestad

Metsä Group investerar totalt 4,2 miljarder kronor för att höja kapaciteten vid ett av sina tre mjukpappersbruk i Skandinavien. De två befintliga mjukpappersmaskinerna vid bruket i Mariestad kommer att kompletteras med ytterligare en pappersmaskin. Samtidigt förbättras miljöprestandan för hela bruket.

Bolagets mjukpappersbruk i Mariestad är helt inriktat på tillverkning av mjukpapper, eller ”tissue” vilket är det begrepp som brukar användas på både svenska och engelska. Här i Mariestads bruk, även kallat Katrinefors bruk, tillverkas toalett- och hushållspapper samt industri- och systemrullar. Varumärkena är Serla, Lambi och Katrin.

Den pågående expansionen och moderniseringen av bruket omfattar installation av ytterligare en pappersmaskin och den nuvarande kapaciteten kommer att fördubblas till cirka 145000 ton per år.

Efter utbyggnaden kommer bruket att ha en ny modern mjukpappersmaskin med en kapacitet på 70000 ton per år, tre nya konverteringslinjer för både rullade och vikta mjukpapper. Bland befintliga resurser finns en avsvärtningsanläggning som avsvärtar returpapper. Denna anläggning kommer att behållas. Den nya anläggningen omfattar också ett helautomatiskt höglager för färdiga produkter, som ersätter ett befintligt lager. Det senare kommer i stället att användas för mellanlagring av baspappersrullar.

Future Mill

Future Mill-konceptet är en del av Metsä Tissues strategiska Future Mill-program. Detta syftar till miljöprestanda i världsklass och bästa produktionseffektivitet inom mjukpapperstillverkning.

– Syftet med att fördubbla kapaciteten vid bruket i Mariestad är att öka möjligheten att leverera lokalt producerade mjukpapper i Skandinavien. Behovet av transporter av slutprodukter minskar, vilket är viktigt eftersom de är skrymmande och innehåller mycket luft, säger Esa Paavolainen, VP, Projects, Metsä Tissue.

Om vi ser till den skandinaviska marknaden är läget idag att cirka 40 procent av mjukpapperet importeras, vilket ur miljösynpunkt inte är tillfredställande.

Esa Paavolainen tillägger att den nya maskinen samtidigt kommer att ha lägre energi- och vattenbehov per ton produkt. Miljöpåverkan från hela bruket kommer att minska, och till 2030 är målet att minska de fossila koldioxidutsläppen till noll.

Den nya pappersmaskinsbyggnaden, bortanför den syns bal- och massalager. Till vänster syns Södra Konverteringen, som hör till den äldre delen av bruket, men som också anpassas för Framtidsfabriken. Bild: Metsä

FAKTA

Byggtid: våren 2023–hösten 2025

Beställare: Metsä Tissue

Konsulter: AFRY, Sweco, BHM Engineering & Consulting GmbH, Etteplan m.fl.

Maskinleverantörer: Valmet, Bretting Manufacture Co, E80 Group S.p.A.

Elkraft: Siemens Energy

Byggentreprenör: Skeppsviken Bygg i Skövde AB

Kostnad: 4,2 miljarder kronor