Nyheter

H2 Green Steel byter namn till Stegra

H2 Green Steel byter namn till Stegra. Företaget förtydligar därmed ambitionen om att påskynda klimatomställningen i utsläppsintensiv industrin som brukar betraktas som svår att ställa om med tre bärande produktionsplattformar; grön vätgas, grönt järn och grönt stål.

H2 Green Steel lanserades 2021 för att minska utsläppen inom stålindustrin med en mycket ambitiös tidsplan. Genom att visa att det går att göra har bolaget också velat inspirera den etablerade stålindustrin att öka takten i sin omställning.

Efter att ha säkrat finansiering på närmare 75 miljarder kronor bygger företaget nu världens första storskaliga gröna stålverk i Boden som kommer att inleda produktion 2026. Idag startar företaget ett nytt kapitel med ett nytt namn: Stegra.

– Vårt team fortsätter att bevisa att det är möjligt att höja ribban och driva snabb förändring, även i en bransch som under lång tid har ansetts haft svårt att fasa ut fossila bränslen. När vi nu fortsätter vår resa lämnar vi vårt mer beskrivande projektnamn bakom oss och tar namnet Stegra, vilket speglar våra långsiktiga ambitioner, säger Henrik Henriksson, Stegras VD.

Sedan lanseringen har företagets syfte utvidgats till att vara motorn i utfasningen av fossila bränslen i utsläppsintensiva branscher. Det är de branscherna Stegra vill ta sig an och minska utsläppen i. Att visa att det är möjligt i stålindustrin genom att använda förnyelsebar el, är det första steget.

– Namnet Stegra och betydelsen på svenska fångar vår anda och hur vi alltid driver på framåt och uppåt. Det är också en ständig påminnelse om företagets syfte samtidigt som det hedrar de svenska rötterna, och var allt började i Boden, säger Henriksson.

Namnet Stegra som är säkrat för framtiden bygger på de tre bärande produktionsplattformarna som nu byggs i Boden:

Grön vätgas: en av världens största elektrolysörer och vätgasfabriker

Grönt järn: steget där huvuddelen av utsläppen minskas genom att kol och koks ersätts med grön vätgas – som släpper ut vatten i stället för de koldioxidutsläpp som traditionell ståltillverkning medför

Grönt stål: En helt elektrifierad anläggning för storskalig produktion av stål med nära noll-utsläpp

Med de tre plattformarna som grund och det värde vi bygger upp med kompetens och erfarenhet i flaggskeppsanläggningen i Boden, så utforskar Stegra även möjligheten att växa på längre sikt.

Företaget har identifierat potentiella projekt utanför Sverige som är under utveckling. Gemensamt för dem är att de ligger i områden där bolagets kunder behöver hjälp med att minska koldioxidutsläppen i sina värdekedjor, och att de finns på platser med god tillgång till förnybar el och nätanslutningar för kraftuttag. Projekten som utvecklas finns bland annat i Portugal, Kanada och Brasilien.

– För närvarande är ett projekt i Portugal nära Sines det mest framskridna där vi valt plats och reserverat mark. Där har Stegra även fått besked om betydande tilldelning av den kraft som behövs och de lokala partnerskapen fortsätter att utvecklas, säger Henriksson.