Nyheter

Luleå Energi först i Sverige att validera egna distributionselektriker

Luleå Energi är första arbetsgivaren i Sverige att validera rollen som distributionselektriker, en lika svårrekryterad som kritisk kompetens när samhället elektrifieras i allt snabbare takt. Och allra först i Sverige att gå igenom programmet och få ett yrkesbevis är Petter Stenman på Luleå Energi.

Validering som metod förekommer redan i en del branscher med praktiska yrken, men att som arbetsgivare kunna validera sina egna distributionselektriker är helt nytt och Luleå Energi är först ut i Sverige att göra det. Valideringen innebär att Luleå Energi själva kan examinera eller godkänna någon i de praktiska arbetsmomenten som någon måste klara av för att få sitt yrkesbevis.

Och först i Sverige att gå igenom hela det nya programmet och bli validerad som distributionselektriker är Petter Stenman på Luleå Energi. Redan samma dag som Petter började utbildningens första kurs under hösten 2022, så började han också sitt nya jobb på som distributionselektriker på Drift och förvaltning Lokalnät på Luleå Energi.

– Det har varit det bästa med hela upplägget. Om jag jämför med de andra i kursen så har jag hela tiden kunnat kombinera teori med att öva och prova på de praktiska arbetsmomenten på riktigt i fält. Jag har sedan kunnat få de praktiska stegen validerade av kollegor som har varit handledare och medbedömare, säger Petter Stenman.

Den teoretiska utbildningen har Petter gjort via Trainor, samtidigt som han redan har varit i gång och jobbat i nya tjänst. Petters yrkesbevis delades ut av Sobona i juli i år.

Att Luleå Energi kan validera sina egna medarbetare och hjälpa dem till ett nytt yrkesbevis är en ”game changer”, som bland annat ger helt nya möjligheter att trygga den egna kompetensförsörjningen.

– Någon kan kompetensutveckla sig och växla yrke internt, genom en kortare resa som vi gör tillsammans. Som arbetsgivare får vi rätt kompetens och kan behålla bra människor, samtidigt som medarbetaren utvecklas och blir mer attraktiv på arbetsmarknaden. Om vi ser det i ett större perspektiv kring kompetensfrågan så handlar det också om att fylla på med ny kompetens, i stället för att bara konkurrera om den. Vi ser det som ett sätt att ta ansvar och stärka hela regionen, och jag skulle vilja utmana fler att tänka likadant, säger Luleå Energi HR-chef Katharina Frank.

Som ett sätt att möta utmaningarna inom Sveriges kompetensförsörjning har Sobona – de kommunala företagens arbetsgivarorganisation – tillsammans med referensföretag, fackförbund, branschorganisationer och myndigheter, utvecklat en yrkesvalideringsmodell.

Det handlar om att arbetsgivare i olika branscher ska kunna erbjuda medarbetare möjligheten att utbilda sig via jobbet, och examinera sina kunskaper och färdigheter i praktiska moment. Luleå Energi har varit med från första början och tagit fram den nya yrkesprofilen för just distributionselektriker, som nu kan användas av hela branschen.

– Ju svårare det blir att hitta personal, desto viktigare blir det att behålla och kompetensutveckla befintlig personal. Du vet ju redan att de trivs och passar in. Att kunna erbjuda dem att kompetensväxla internt är hur värdefullt som helst. För alla egentligen. Medarbetaren, företaget, branschen och samhället. Det här är framtiden. Vi måste kunna ställa om kompetens snabbare, och vi kan inte förlita oss helt på läroverken. Det går för snabbt. Här blir valideringen ett värdefullt verktyg, säger Conny Larsson, chef på Sobonas kompetenskansli.