Nyheter

”En ung marknad med stor potential”

Novar, en leverantör av hållbara energisystem har expanderat till Sverige. Det holländska företaget har etablerat sig i Göteborg, där efterfrågan på grön energi är mycket stor.

Företaget är marknadsledande i Nederländerna, med storskaliga projekt för solenergi, energilagring och smarta nät. Man utökar just nu sin närvaro i Europa, inte minst i Sverige.

– Sverige är en ung marknad för solenergi, med stor potential och ambitiösa hållbarhetsmål, där solenergi är en viktig del, säger Tomas Lundkvist, landschef för Sverige på Novar.

I november 2023 etablerade företaget ett kontor i Göteborg, landets näst största stad och ett nav för tillverkning, logistik och transporter.

– Göteborg är en av de snabbast växande regionerna i Sverige när det kommer till förnybart och det finns många kompetenta människor och företag i regionen som vi kan knyta an till, säger Tomas Lundkvist.

Fokus i Sverige ligger initialt på att bygga solcellsparker i storlekar från 20 hektar och uppåt. Novar arrenderar marken, bygger projekten och erbjuder förvaltning när systemet väl är i drift.

– Starten i Sverige har gått bra. Vi överträffar våra mål redan nu under det första verksamhetsåret. Nya kunder verkar uppskatta Novar som en innovativ och långsiktig partner, säger Tomas Lundkvist.

Efterfrågan på grön el är mycket stor

Elektrifiering ses som en viktig väg för att minska koldioxidutsläppen från energi. Enligt RISE behöver Sverige förbättra energieffektiviteten och öka sin elproduktion avsevärt till 2050 för att säkra elektrifieringen av samhället och industrin.

I Göteborg och Västsverige väntas elbehovet stiga från 18TWh år 2022 till 57 TWh år 2045, visar en rapport från Västra Götalandsregionen, länsstyrelsen och Svenska Kraftnät.

En stor del av denna ökning drivs av elektrifiering och industrins gröna omställning, inklusive den stora kemi- och raffinaderiindustrin som ligger här på västkusten. Två storskaliga och energikrävande batterifabriker är planerade och under uppbyggnad.

– I framtiden måste både produkter och tillverkning vara koldioxidneutrala för att klara uppsatta miljö- och klimatmål. Göteborg och Västsverige har som mål att leda denna omställning. Det skapar möjligheter för företag, som Novar, som kan spela en roll i att utöka regionens förnybara energiproduktion, säger Hans Larsson, investeringsrådgivare för Green Tech på Business Region Göteborg, som har hjälpt till att underlätta Novars satsning i Sverige.

Fakta

Göteborgs stad har som mål att ha nära noll utsläpp år 2030.

120 000 personer är sysselsatta i Västsveriges tillverkningssektor (Västra Götalands län).

Göteborgs Hamn, den största i Skandinavien, är en av de mest hållbara hamnarna i världen.

Industrin står för cirka 40 % av de totala växthusutsläppen i Västra Götaland.

Länet använder fossila bränslen för drygt 50 procent av sin energianvändning

Göteborg valdes nyligen ut som en av tio mentorstäder i en smart city-satsning som drivs av EU-kommissionen. Göteborg kommer att stödja 65 andra europeiska städer i konsten att stärka innovation i den gröna omställningen.

Sverige har toppat World Economic Forums Energy Transition Index nio år i rad.