Nyheter

Näringslivets FoU-barometer: Sverige måste satsa mer på FoU

Den senaste FoU-barometern från IVA visar att Sveriges näringsliv står inför stora utmaningar och möjligheter inom forskning och utveckling (FoU). Med en ökad internationell konkurrens och en snabb omställning mot hållbarhet och digitalisering, efterlyser FoU-cheferna en mer aktiv forsknings- och innovationspolitik samt ökade statliga investeringar.

– FoU-barometern 2024 visar tydligt att Sverige står inför stora utmaningar, men också enorma möjligheter inom forskning och utveckling. För att behålla vår konkurrenskraft och vara en ledande innovationsnation, måste vi öka våra investeringar och skapa bättre förutsättningar för samverkan mellan industri och akademi, säger Tuula Teeri, vd IVA.

Bra FoU-klimat – trots kompetensbrist

FoU-chefernas övergripande bild av det svenska innovationsklimatet har förbättrats. I årets undersökning anser 82 procent av FoU-cheferna att förutsättningarna för att investera i FoU i Sverige är bra eller mycket bra vilket är en ökning från 70 procent 2023.

Det som i högst grad påverkar var företagen väljer att placera sin FoU är tillgång till kompetens. 97 procent av FoU-cheferna anser att kompetenstillgång är viktigt eller mycket viktigt. Även om rekryteringsläget ljusnat något så visar FoU-barometern att en hög andel av företagen har fortsatt svårt att rekrytera rätt personer till sin FoU.

45 procent av företagen svarar att det är svårt eller mycket svårt att hitta den personal de behöver. Bristområden som FoU-cheferna särskilt pekar ut är programvaruutveckling, dataanalys, AI och batteriteknik. Men även företrädare för basindustrin uppger att de har svårt att hitta FoU-personal.

Tio förslag från FoU-chefer:

Utbilda fler ingenjörer
Det utbildas för få ingenjörer i Sverige för att kunna möta industrins behov. Både genomströmningen och antalet platser behöver öka inom STEM (vetenskap, teknik, ingenjörsvetenskap och matematik).

Öka statliga medel till forskning och innovation
Majoriteten vill se en ökad offentlig finansiering av forskning och utvecklig så att den motsvarar minst en procent av BNP.

Satsa mer på forskning i samverkan
Statliga medel är ett viktigt smörjmedel för att utveckla framtidens innovationer genom samverkan mellan industri och akademi. Det handlar om riskfyllda projekt i tidig fas där industrin inte kan ta hela kostnaden.

Ge högskolan nytt uppdrag för livslångt lärande
Den dubbla omställningen mot ökad digitalisering och hållbarhet innebär ett stort behov av vidareutbildning av befintlig personal.

Underlätta för utländska studenter och experter
Företagen är beroende av utländsk kompetens och att Sverige välkomnar studenter och experter. Tillståndsprocessen för att få visum och arbetstillstånd behöver gå snabbare och bli smidigare. Det behöver också bli enklare för internationella studenter och forskare att stanna och arbeta i Sverige efter examen.

Upprätta en nationell forsknings-, innovations- och teknikstrategi
Det arbete med att ta fram förslag till strategiska teknikområden som initierats av regeringen i maj 2024 måste också resultera i en tydlig handlingsplan, och samordnas med andra strategier som berör industrin.

Se över tillämpning av lärarundantaget
Högskolornas tolkning av lärarundantaget har enligt flera FoU-chefer blivit ett allvarligt hinder för samverkansprojekt. De efterlyser en enklare process för att skriva avtal som är gemensam för alla lärosäten.

Samordna och förenkla deltagande i EU:s forskningsprogram
Sverige behöver bli bättre på att samordna nationella intressen och föra fram dessa under planeringen av EU:s FoU-program. Det behövs även ett bättre stöd för att skriva ansökningar och mer motfinansiering från nationellt håll.

Minska antalet forskningsfinansiärer
Flera välkomnar förslaget om att minska antalet myndigheter som ansvarar för forskning och innovation. Dessa bör också få ett gemensamt ramverk och ett harmoniserat ansökningsförfarande.

Konkurrenskraftiga stöd för FoU
För att vara fortsatt attraktivt för investeringar är det viktigt att Sverige har konkurrenskraftiga företagsstöd och regler för FoU-avdrag och expertskatt.

Läs mer och ladda ner IVAs FoU-Barometer 2024

På bilden: Tuula Teeri, IVAs vd

Foto: Elin Vinger Elliot