Nyheter

Digital skog 2024 – Konferens om teknikens roll i skogsbrukets framtid

Digital Skog arrangeras för andra året i rad av Växjö Linnæus Science Park, i år i samarbete med Södra. Eventet är en mötesplats för skoglig utveckling i en teknisk kontext. Konferensen skapar en plattform där forskning, näringsliv, startups och myndigheter kan samarbeta kring nya affärsmöjligheter och tekniska innovationer.

Målet är att med hjälp av digitala lösningar identifiera tillämpningar som bidrar till ett hållbart och lönsamt skogsbruk.

Maria Wetterstrand inleder konferensen och kommer att belysa skogens roll i den gröna omställningen och lyfta de utmaningar som uppstår i mötet mellan skogsbruk och EU-reglering.

– Det finns många konflikter kring skogsnäringen och nya EU-bestämmelser. Jag ser fram emot att höra både forskare och skogsägare diskutera dessa frågor och hur vi kan hitta gemensamma lösningar, säger Maria Wetterstrand.

Bland årets talare finns representanter från bland annat SkogsstyrelsenMicrosoftLinnéuniversitetet, Södra och Linköpings universitet.

En av höjdpunkterna är en fältdag i Attsjö, där Södra kommer att demonstrera sin nya planteringsmaskin BraSatt, som ska förbättra skogsföryngring. Företaget Nordic Forestry Automation (NFA)visar upp sin specialutformade plockmaskin som effektiviserar avverkningsprocesser. Dessutom kommer drönarteknik och bildanalys att visas upp, vilket ytterligare understryker digitaliseringens centrala roll i skogsbrukets utveckling.

Växjö Linnæus Science Park har skog och trä som ett av sina fokusområden och spelar därför en nyckelroll som arrangör av evenemanget.

– Det dynamiska mötet mellan forskning och näringsliv är avgörande för innovation och utveckling i skogsbranschen. Dessa dagar erbjuder en unik möjlighet att ta del av den senaste tekniken och politiken som påverkar skogens framtid, säger Louise Brolin, ansvarig för Digital Skog.

Microsofts expert Nicklas Dahlgren kommer också att presentera hur AI-teknik kan implementeras i skogsbruket för att skapa innovation och hållbarhet genom datainsamling och lärande.

– Det är fantastiskt att kunna visa hur vår teknik kan göra skillnad utanför de kommersiella sammanhangen. AI-lösningar kan spela en viktig roll för att utveckla skogsbruket, säger Dahlgren.

Tid och plats: Växjö Linnæus Science Park, Framtidsvägen 14, Växjö
25 september kl. 09:00–19:00
26 september kl. 09:00–13:30