Nyheter

Moderna lösningar som smälter in – solceller i historisk miljö

Även i historiska kvarter går det att hitta lösningar för en modern energiförsörjning, och så är fallet i kvarteret Myntet på Sorgenfri i Malmö. För att bevara miljön mot gatan har installationen fått en blandning av svarta och röda solpaneler, som smälter in på de områdestypiska taken.

Myntet 3, Myntet 6 och Myntet 8 är tre fastigheter från början av 1900-talet som ingår i HSB Malmös hyresbestånd. Fastigheterna sticker kanske inte ut särskilt mycket när du rör dig genom området som har gott om viktiga byggnader för Malmös historia, bland annat stadens första lamellhus.

– Vi fick först inte igenom användning av vanliga solpaneler, då det skulle förändra utseendet mot gatan för mycket. Då föreslog vi röda solpaneler, som skulle matcha tegeltaket, vilket accepterades, säger Jörgen Åkesson, projektledare på HSB Malmö.

– Svarta solpaneler har generellt sett högre effektivitet och bättre prestanda jämfört med röda solpaneler. De är ett bättre val om maximal elproduktion är målet, medan röda solpaneler är ett bra alternativ när historiska, kulturella och estetiska krav är viktiga, säger projektansvariga Cindy Brkovic från Soltech Energy Solutions, HSB Malmös partner i projektet.

Under de senaste åren har Myntet 3, 6 och 8 genomgått en större renovering, där underjordiska garage fått nya bjälklag, och innergårdarna byggts om till en delad och modern yta. Under detta arbete förbereddes även för en solcellsinstallation.

– Vi tog tidigt ett beslut om att våra fastigheter i det här kvarteret skulle ha tillgång till solenergi. Nu har vi solceller på Myntet 6 och 8, och planer att installera även på Myntet 3 efter att det taket renoverats, säger Jörgen Åkesson.

Trots att det nu endast finns solpaneler på två av fastigheterna, så kommer alla tre att kunna dra nytta av anläggningen, då den byggts för att kunna dela energin.

– Delning av solenergi mellan fastigheter, även känt som gemensam egenproduktion, eller kollektiv egenanvändning, innebär att flera fastigheter delar på den el som produceras av solcellsanläggningen som sitter på ett eller flera hustak. Detta är relativt nytt och har blivit alltmer populärt i takt med att solenergi och andra förnybara energikällor ökar, säger Cindy.

Fakta – solenergianläggning på Myntet 6 & 8

Total effekt: 52,75 kWp

CO2e besparing: 2,7 ton/år

Svarta paneler: 78 st

Röda paneler: 56 st