Nyheter

Jessika Roswall får avgörande roll för stålindustrin

För att den nya EU-kommissionen ska lyckas med sitt uppdrag att stärka EU:s konkurrenskraft behövs en politik som stärker tillgången till fossilfri energi, en stärkt inre marknad och en miljölagstiftning som främjar industrins pågående omställning. För svensk industri är också vattenfrågorna av yttersta vikt, vilka faller under den svenska miljökommissionären Jessika Roswalls ansvarsområde.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen har presenterat sitt förslag till fördelning av ansvarsområden i kommissionen under kommande fem år. Det märks tydligt att den tillträdande kommissionen har tagit intryck av debatten om industrins framtid i Europa och tillträder med det viktiga uppdraget att stärka EU:s konkurrenskraft.

Fem kommissionärer, med ansvar för industri, klimat, energi och miljö, kommer att bli särskilt viktiga för stålindustrin. Jernkontoret ser flera viktiga förslag i de mission letters som har presenterats. Exempelvis är förslaget om en Clean Industrial Deal intressant, men behöver konkretiseras på rätt sätt för att skapa nytta för industrin.

– Fokus för EU:s politik borde ligga på att skapa goda generella villkor för att behålla och utveckla industrin i hela Europa. Särskilt viktigt blir då att säkerställa att rätt ramverk skapas för att öka tillgången till fossilfri energi till konkurrenskraftiga kostnader, likvärdiga villkor på den inre marknaden och en miljölagstiftning som är anpassad efter industrins omställning, säger Kristian Ljungblad, Jernkontorets public affairs-direktör.

Välkommet med svensk miljökommissionär

Den svenska kommissionären Jessika Roswall fick glädjande nog de viktiga ansvarsområden miljö, vatten och en konkurrenskraftig cirkulär ekonomi. Kommissionen väntas snart presentera en ny vattenresiliensstrategi vilket placerar vattenfrågorna särskilt högt på agendan.

– Vatten är en strategisk fråga med nära koppling till industriutveckling och konkurrenskraft, så det är mycket välkommet att vattenfrågorna har fått ökad prioritet från kommissionens sida. De vattenutmaningar som Europa står inför kan bara lösas med starkt EU-samarbete och nytänkande, effektiv vattenresurshantering. Den kommande vattenresiliensstrategin måste gå hand i hand med ett modernt ramdirektiv för vatten, säger Sophie Carler, Jernkontorets rådgivare i miljöfrågor.

Under EU Green Week, som hölls i maj i år och hade fokus på just vattenfrågor, lanserade Jernkontoret, tillsammans med Svenskt Näringsliv och en rad branschorganisationer som representerar de stora vattenanvändarna i Sverige, ett gemensamt positionspapper med fem principer som en ny gemensam europeisk vattenresiliensstrategi bör vila på (se bilaga).

– Sverige har mycket att bidra med i EU inom vattenområdet och det svenska näringslivet ligger långt fram i och med att vi redan landat i en gemensam syn på vilka behov vi ser för en ny europeisk vattenresiliensstrategi. Vi ser fram emot en fortsatt dialog med kommissionen om dessa frågor, avslutar Sophie Carler.

Foto: itziardamas