Nyheter

Södra tecknar avtal om att förse UPM med sulfatlignin från världsledande ny fabrik

Södra bekräftar att UPM är bland de första köparna av sulfatlignin efter den stora investeringen som meddelades tidigare i somras avseende sulfatligninproduktionen vid Södras anläggning i Mönsterås. Fabriken väntas vara i drift 2027 och blir då den första kommersiella sulfatligninfabriken i Sverige och den största i sitt slag i världen.

UPM har en ledande ställning inom tekniken och marknaden för lignin som bygger på 15 års intensivt utvecklingsarbete, vilket har lett fram till en stark patentportfölj. Användningsområdena för lignin växer snabbt, till följd av marknadens efterfrågan på hållbara material och lösningar.

UPM kommer att använda det lignin man köper in från Södra för att producera mer hållbara produkter och material inom flera olika segment. Detta inkluderar harts inom plywood- och MDF-industrin och bindemedel för olika typer av isoleringsmaterial.

Utöver ligninets positiva praktiska egenskaper tilltalar det kunderna på grund av sitt förnybara innehåll, lägre koldioxidavtryck och att det är biologiskt nedbrytbart. Det förekommer också i riklig mängd, och är den näst vanligaste polymeren i naturen efter cellulosa.

Södra och UPM är de perfekta parterna att ingå ett sådant här avtal, med Södras tillgång till skogsråvara genom sina 50 000 medlemmar i form av familjeskogsbrukare och ambition att vara en råvaruleverantör, i kombination med UPM:s kunskaper om användningsområden. Södra tillför också skalbarhet, med potential att tillverka upp till 250 000 ton sulfatlignin per år om teknologin skulle tillämpas på alla tre massabruken.

– Från 2027 kommer Södra att spela en viktig roll i ökningen av sulfatlignin som en förnybar och hållbar ersättningsprodukt för fossilbaserade material. Med UPM som kund kommer vi att ingå i en värdekedja som kan leverera klimateffektiva lösningar till den gröna omställningen. UPM i sin tur kan lita på vårt ansvarsfulla skogsbruk och det låga koldioxidavtryck våra massabruk har. UPM:s erfarenhet och kunskap om branschen gör bolaget till en idealisk kund och vi ser fram emot ett givande samarbete, säger Johannes Bogren, chef för bioprodukter på Södra.

– Sulfatlignin är en viktig råvara för UPM när det kommer till att kunna tillhandahålla kommersiellt gångbara lösningar för att minska koldioxidutsläppen för industri- och konsumentmarknaderna. Användningsområdena för sulfatlignin blir allt fler och erbjuder en växande marknad. Vi är glada över att Södra tar klivet för att skala upp sulfatligninutvinningen från sina massabruk, och vi tror att Södra är den perfekta partnern för UPM för att kunna stödja våra egna tillväxtambitioner, genom att erbjuda sulfatlignin av hög kvalitet med ett obestridligt hållbarhetsavtryck, säger Winfried Schaur, Executive Vice President Technology & UPM Biorefining hos UPM.

Södras verksamhet i Mönsterås

Södra har valt att investera i produktion av sulfatlignin i Mönsterås; en anläggning med sågverk, ett konkurrenskraftigt massabruk, vindkraftdrivna fabriker och en egen hamn. Det är ett strategiskt val som skapar större möjligheter att nå ut på internationella marknader. Överskottsenergin från massabruket ger en sulfatligninprodukt med lågt koldioxidavtryck. Investeringen är finansierad med stöd från Energimyndigheten och ingår i EU:s Facilitet för återhämtning och resiliens (RRF) och Next Generation EU.  
  
År 2020 togs världens första kommersiella biometanolfabrik i drift vid anläggningen i Mönsterås. Den stärkte Södras ställning som växande leverantör av gröna alternativ till fossilbaserade produkter. Sulfatlignin är ännu ett steg framåt på denna viktiga resa.

Foto: UPM//UPM biochemicals