Nyheter

Tusentals farliga produkter stoppades vid gränsen

I ett samarbete med Tullverket granskade Kemikalieinspektionen produkter som skulle importeras till Sverige. Tack vare kontrollerna stoppades elektronik, smycken och bekämpningsmedel med otillåtna kemikalier från att säljas och användas i Sverige.

Samarbetet, som pågick under 2023, bestod i att Tullverket informerade Kemikalieinspektionen om misstänkta produkter.

Kontrollerna ledde till att Kemikalieinspektionen beslutade om saluförbud för olika typer av elektronik, smycken och bekämpningsmedel. Totalt stoppades tusentals exemplar av produkterna. De antingen återexporterades till avsändarlandet eller förstördes.

Kemikalieinspektionens samarbete med Tullverket är ett effektivt sätt att minska risken att människor och miljö skadas av kemikalier.

– Det ger oss möjlighet att upptäcka produkter med otillåtna kemikalier innan de kommer in i landet, säger Frida Ramström, inspektör på Kemikalieinspektionen.

Kemikalieinspektionen har också kommit i kontakt med företag som myndigheten normalt sett inte inspekterar.

– I de flesta fall var företagens kunskap om kemikalielagstiftningen låg och genom kontrollerna har vi fått möjlighet att informera dem om regelverket, säger Frida Ramström.

Råd till konsumenter

Köp varor av bra kvalitet, från kända varumärken och väletablerade företag.

Undvik att köpa varor från marknadsplatser där säljaren finns utanför EU. Det finns risker att de inte uppfyller säkerhetskraven i EU-lagstiftningen.

Råd till företag som importerar varor

Köp endast varor från seriösa leverantörer med dokumenterad kunskap om kemikaliekraven i EU-lagstiftningen för varor.

Skaffa kunskap om vilka kemikaliekrav som ställs på den typen av varor som du säljer.

Ställ specifika krav på din leverantör om vilka kemikaliekrav de ska uppfylla och begär in testrapporter som visar att varorna klarar dessa krav. Substitutionscentrum har tagit fram stödmaterial för detta ändamål.

På Kemikalieinspektionens webbplats finns fler råd om vad företag som säljer olika varor kan tänka på. 

Läs mer om hur du som företagare kan hålla koll på kemikalierna