Genom hyggesfritt naturnära skogsbruk kan skogsägare avverka virke, men ändå till stor del bevara den biologiska mångfalden i sina skogar. Det här har många skogsägare insett, men byggbranschen är ännu inte riktigt med på tåget.
Plockhugget ABsom förespråkar hyggesfritt ordnar nu kunskapsvandringar för samhällsbyggnadsbranschen i skogen.
— Fler byggaktörer behöver starta projekt med virke från naturnära skogsbruk säger Markus Steen, skogsbruksansvarig och rådgivare i naturnära skogsbruk på Plockhugget AB.
Platsen för vandringen är en skog i Tungelsta som vårdats väl av Haninge kommun. Där finns en mångfald av trädarter, död ved och därmed många insekter och mikroorganismer. Det här ligger i linje med vad Plockhugget förespråkar: varsam huggning, där endast stora träd avverkas, och föryngringen av skogen får ske spontant med de arter som tar sig naturligt när ljus släpps in i skogen.
På detta sätt ökar artrikedomen, men för skogsbranschen är det förstås en stor fråga hur ekonomin ser ut i ett sådant skogsbruk. Forskningen säger lite olika men mycket pekar på att ekonomin i trakthyggesbruk och naturnära hyggesfritt bruk kan vara ganska lika på totalen ekonomiskt för skogsägaren.
— Man får ut mer pengar för virket vid en kalhuggning, men när man tillämpar naturnära skogsbruk behöver man lägga mindre pengar på maskinjobb, som markberedning, röjning av sly och plantering av nya plantor, säger Markus Steen.
Att få tag på virke från naturnära hyggesfritt skogsbruk till ett bygge är svårt i dag. Det finns idag ett enda lite större sågverk i Sverige som enbart sågar hyggesfritt virke. Men det går ändå att stötta plockhuggning genom att vid virkesinköp köpa ett certifikat som garanterar att samma volym av virke avverkats naturnära och hyggesfritt någonstans i Sverige.
Köksbyggaren Snêk, hustillverkarna Moderna Trähus, EVIA och Enkelrum samt byggvaruhandlarna Sunda Byggvaror och Nordströms byggvaror är aktörer som idag erbjuder produkter med sådana certifikat.
En av vandringsdeltagarna är Johan Stenberg, ansvarig för ett uppdrag kring hållbar bygg -och anläggningsindustri på Sveriges innovationsmyndighet Vinnova.
—Det var intressant att höra att det även finns ekonomiska incitament för hyggesfritt skogsbruk. Jag tycker också det är intressant att man genom plockhuggning kan skapa möjligheter för lokala sågverk som skulle kunna generera skatteintäkter och arbetstillfällen till landsbygden, säger han.
Efter två timmars vandring är Plockhuggets representanter nöjda med dagen.
— Det blev bra frågor och samtal om hur naturnära skogsbruk går till i praktiken och hur man kan öka efterfrågan på virke från ett mer varsamt skogsbruk, säger Annevi Sjöberg, som jobbar med företagssamverkan, kunskapsbyggande och utbildning på Plockhugget.
Det är andra gången Plockhugget ordnar vandring för samhällsbyggnadsbranschen. Bild: Martina Strand Nyhlin
PÅ bilden: Annevi Sjöberg och Marcus Steen från Plockhugget.
Fakta skogsbruk: