Svensk Solenergi har idag lanserat en ny riktlinje för brandskydd vid installation av stationära batterier, ett viktigt steg för ökad säkerhet nu när användningen av system för energilagring växer.
Den nya riktlinjen sätter en tydlig standard för hur batterilagringssystem ska installeras för att minimera risken för bränder och andra tillbud. Riktlinjen är särskilt utformad för att ge praktisk vägledning för installation av batterier i både kommersiella och privata byggnader, samt i fristående konstruktioner utomhus. Riktlinjen täcker också de senaste kraven på brandskydd för storskaliga batterier i containrar, allt vanligare i större sol- och vindkraftsparker.
– Energilagringssystem är en oumbärlig teknik i vår övergång till ett helt förnybart elsystem med mycket billig, väderberoende el, men vi får inte bortse från de potentiella riskerna, säger Anna Werner, vd för Svensk Solenergi. Denna riktlinje är ett steg framåt för att säkerställa att den snabbt växande sektorn för energilagring förblir säker, pålitlig och hållbar.
Det viktigaste innehållet i riktlinjen:
Kategorisering av batterisystem baserat på storlek och placering, med tydlig information om vilka krav som ställs på installationer i småhus, kommersiella byggnader respektive storskaliga batterisystem.
Förhöjda krav på brandskydd redovisas, utöver generella, inklusive rekommendationer för brandcellsindelning, skyddsavstånd och ventilation.
Rekommendationer för riskbedömning, med särskilt fokus på storskaliga batteriinstallationer där riskanalys bör genomföras.
Rekommendationer för skyltning vid samtliga typer av installationer. Vid större installationer finns även rekommendationer kring insatskort till den lokala räddningstjänsten.
Den nya riktlinjen är ett stöd för installatörer och fastighetsägare och ger tydlig information om brandskydd kring själva batteriet. Riktlinjen innehåller även bilagor med vägledning för brandskydd i batterier i övriga nationella och internationella regelverk och riktlinjer, från bland annat Boverket och lokala räddningstjänster.
Riktlinjen finns att läsa och ladda ned här.
Foto: Jann Lipka