Riksorganisationen Svenskt Underhåll arrangerar Underhållsdagarna 12–13 november. Det är den givna mötesplatsen för nätverkande med alla som arbetar med underhåll idag och de som utvecklar framtidens underhåll. Teman i år blir hållbarhet respektive hjälpmedel som digitalisering och AI. Man har valt att lägga arrangemanget centralt i Stockholm, för att hålla nere restiden för deltagarna.
– Underhållsdagarna är mycket viktiga för fruktbara möten och att skapa nätverk. Underhåll är aktuellt och angeläget överallt i näringslivet och i övrigt i samhället. Gemensamt kan vi se till att underhållet förbättras, något som alla parter drar fördel av, säger Maria Stockefors, vd för Svenskt Underhåll.
Kompetensbrist
På Underhållsdagarna 2023 var temat kompetensförsörjning. Teknikföretagen hade kartlagt tillgången på kompetens. Åtta av tio teknikföretag hade kompetensbrist inom minst ett område, och speciellt inom hållbar produktion och digitalisering/automation. Mot denna bakgrund och för att höja kompetensen hos underhållspersonal stöttar Svenskt Underhåll yrkeshögskolor, gymnasier och andra utbildningar.
Hållbarhet
Bra underhåll ger många förbättringar på företagsnivå och för samhället och miljön. Tänk på något så enkelt som att läckage av olika slag kan försämra både arbetsmiljö och yttre miljö samtidigt som resurser förbrukas. Rätt utfört underhåll med produkter som har hög kvalitet minskar material- och energiförbrukning, reducerar transportbehov och sänker påverkan på miljö och klimat.
– Vi bidrar till hållbar utveckling, med siktet inställt på svenska hållbarhetsmål och mål som EU och FN har ställt upp, fortsätter Maria Stockefors.
Det är viktigt att ställa hållbarhetskrav vid upphandlingar och inköp, vare sig det handlar om ny maskinutrustning eller reservdelar. Kraven kan omfatta låg energiförbrukning och hög livslängd.
Hjälpmedel idag och i framtiden
Förebyggande och prediktivt underhåll är alltid bättre än akut och avhjälpande. En numera klassisk teknik för prediktivt underhåll är vibrationsanalyser av lager. Sådant avancerat underhåll förutsätter sensorer och digitalisering. Steget därefter är att tillämpa AI (eller maskininlärning).
– Jag försöker undvika modeord och talar hellre om digitalisering och AI som hjälpmedel. Hur vi ska ta hjälp av dessa för bättre underhåll. Här måste vi veta vad vi gör och själva kunna styra upp tekniken.
Underhållsdagarna erbjuder ett öppet klimat för samtal om hur den nya tekniken ska användas. Behovet av mer kompetens är lika stort för digitalisering/AI som det är för hållbarhet.
Fördelar för näringslivet
Deltagare, föreläsare och utställare tar hem nya kunskaper och erfarenheter från Underhållsdagarna till sin egna organisation. Där gör de skillnad. Det kan dock vara svårt att övertyga företagsledningarna om betydelsen av investeringar i underhåll. De tydliga argumenten är att bra underhåll förebygger driftstörningar, ger högre och jämnare kvalitet, samt spar in på energi, tid och kostnader.
I slutänden bättre produkter avseende livslängd, prestanda och prisvärdhet till kunderna och lägre påverkan på människor och miljö. Och vad blir resultatet för det tillverkande företaget? En högre lönsamhet! Eller bättre prestanda hos de aktörer som svarar för samhällstjänster såsom dricksvatten.
– Jag vill tillägga att vi i Svenskt Underhåll sedan 30 år certifierar underhållsledare och underhållstekniker och arbetar för att kunna validera inom underhållsteknik på gymnasienivå i samarbete med IF Metall, Industriarbetsgivarna och Teknikföretagen. Vi stöder också akademin, och kan bland annat konstatera att Sverige är långt framme när det gäller forskning om underhåll.
– På Underhållsdagarna samlar vi både medlemmar och leverantörer. Genom nätverkande får man kunskaper och erfarenheter att ta med sig hem till sin organisation, avslutar Maria Stockefors, vd för Svenskt Underhåll.
Program (att bli kompletterat) Underhållsdagarna 12–13 november
Möjligheter och utmaningar med AI
Anna Syberfeldt, Professor i produktionsteknik, Högskolan i Skövde
Kan AI effektivisera vibrationsanalys/prediktivt underhåll hos producerande företag?
Stefan Lagerqvist, COO, Viking Analytic
David Svahn, Dataingenjör vibration SCTD, Södra Cell
Underhåll av världens starkaste neutronkälla
Ola Nanzell, Asset & Maintenance Manager, European Spallation Source
Boliden – datorisering som hjälpmedel till att förstärka implementation av nya arbetssätt inom gruvans underhåll
Ulf Rutkvist, Arbetsledare driftsäkerhet gruva
Petra Sundgren, Sektionschef underhåll gruva
Reflektioner och framåtblick
Kent-Olof Bingmark, Kompetensansvarig, Scania Group – Industrial maintenance
Maria Ryytty, Strategisk underhållschef, LKAB – affärsområde järnmalm
Ämnen i Workshops:
Hälsa, miljö och säkerhet.
Standardisering.
Kompetensresurser.
Framtidens underhåll.
Aktuellt program: www.underhallsdagarna.se/
Foto: Bruno