Nyheter

Skellefteå kommun fortsätter agera för att säkerställa att kompetens blir kvar

Idag den 21 februari presenterade SCB sin befolkningsstatistik för 2024. Siffrorna visar att Skellefteå kommun har haft en stark tillväxt under större delen av fjolåret, men att det stora varselbeskedet som kom i slutet av september har påverkat in- och utflyttningarna. Därför har insatser för att behålla kompetens fortsatt hög prioritet.

– Skellefteå kommun har ett stort behov av kompetens och behöver fortsätta arbeta aktivt för att både attrahera nya invånare och behålla dem som redan bor här. Alla insatser som nu sker är viktiga för både kommunen, lokala näringslivet och samhället i stort. Alla som vill bo, leva och verka här är viktiga, säger Evelina Fahlesson (S), vice ordförande i kommunstyrelsen och ordförande i personalnämnden.

Befolkningsutvecklingen för helåret 2024 visar att Skellefteå kommun gick från att ha 76 542 invånare vid början av året till att vara 78 150 invånare vid utgången av 2024. Det ger en total ökning på 1 608 invånare för helåret 2024. Sedan slutet av september går det att se en nedgång då antalet inflyttningar har minskat samtidigt som utflyttningarna har ökat. Den största förändringen i flyttnettot står utflyttningar till utlandet för, men även utflyttningar inom Sverige samt utflyttningar inom Västerbotten ökar. Det som har påverkats minst är inflyttningar inom Västerbotten.

Sedan varselbeskedet kom har ett flertal viktiga insatser satts in för att kompetens ska bli kvar och att personer som bosatt sig i Skellefteå kommun ska ha möjlighet att stanna kvar. Några av insatserna är Meet & Match där arbetssökande och arbetsgivare kunde träffas samt språk- och introduktionsanställningar. Ett 60-tal anställningar har hunnit ske genom dessa två insatser.

– Vi kan se att insatserna har gett effekt genom att anställningar har skett, både hos oss och hos privata arbetsgivare, och vi vet att det fortsätter att pågå väldigt många anställningsprocesser vilket är glädjande. Men det är också viktigt att det här arbetet inte stannar av utan att det fortsatt får ha högsta prioritet, säger Kristina Sundin Jonsson, kommundirektör.

Fakta:

Uppföljningar av insatserna

I samarbete med Arbetsförmedlingen och Northvolt har Skellefteå kommun skickat ut enkäter till de 1 600 personer som hade anmält sig till Meet & Match samt till de 85 arbetsgivare som deltog. Enkäterna skickades ut i december och avslutades i januari 2025. Underlaget från besökarna utgörs av drygt 350 personer och det vi ser i den här utvärderingen är att den stora majoriteten av de som anmälde sig till Meet & Match blev uppsagda under september, oktober eller november.

Arbetsgivarna som svarat på enkäten är 55 av totalt 85 och de berättar att de har tagit emot cirka 2 000 jobbansökningar. Det pågår ett fortsatt stort arbete med att gå igenom ansökningar och påbörja rekryterings- och anställningsprocesser. Av de svarande arbetsgivarna så har ett tiotal anställt personer som ett resultat av Meet & Match och det handlar om ett 50-tal anställningar.

Utöver dessa pågår det fortfarande cirka 100 anställningsprocesser. Majoriteten av anställningarna som har genomförts är inom industri och tillverkning. Exempel på tjänster som tillsats är: olika typer av ingenjörer, processoperatörer, projektledare, industrielektriker, lagerarbetare, båtbyggare och busschaufförer. Längre fram i vår kommer en slutgiltig uppföljning av Meet & Match.

När det gäller språk- och introduktionsanställningarna så har tio personer fått anställning på BEA (spår 1) inom vård och omsorg och en person på BAL (spår 2) inom kultur och fritid. Det sker löpande intervjuer och anställningar på dessa tjänster så antalet kommer förändras kontinuerligt.