Parker Hannifin, världsledande inom rörelse- och styrteknik, är stolta över att kunna bidra till projektet Integrated Hydrogen-Argon Power Cycle (iHAPC), ett forskningssamarbete för att främja renare och mer energieffektiva motortekniker.
Projektet leds av Vasa universitet och stöds av Wärtsilä inom programmet WISE (Wide and Intelligent Sustainable Energy) och kommer att utveckla och testa en prototypmotor som använder väte och argon för att uppnå en betydande effektivitetshöjning.
Initiativet förenar finländska forskningsinstitutioner, tekniska experter och branschpartner, däribland Wärtsilä Finland Oy, Finlands tekniska forskningscenter VTT, Uleåborgs universitet, Vahterus Oy, Vaisala Oyj och TotalEnergies.
Parker Hannifin Manufacturing Finland Oy, som ligger i Urjala, spelar en nyckelroll genom att utforma ett avancerat filtreringssystem för att säkerställa återanvändning av argon i slutet system.
Argon, som är en viktig del av kraftcykeln för väte-argon, återvinns efter förbränningen och Parkers system tar bort vattenrester och andra föroreningar, vilket säkerställer rent argon för återanvändning.
– På Parker är vi stolta över att kunna bidra med vår tekniska expertis till innovationer som driver renare och mer hållbar teknik, säger Mikko Merikoski, Senior Technology Engineer på Parkers tillverkningsanläggning i Finland. Kraftcykeln för väte-argon är ett stort steg framåt för att effektivisera produktionen av vätgas.
Vätgas-argon-kraftcykeln: ett steg mot effektivitet
iHAPC-projektet som startar i januari 2025 ersätter konventionellt luftintag med en blandning av argon och syre under förbränning. Argons överlägsna värmekapacitetsförhållande gör att motorn kan producera samma effekt med betydligt mindre bränsle, vilket potentiellt ökar förbränningsmotorns verkningsgrad med upp till 20 %.
I denna slutna process är väte, syre och argon insatsvaror, vilket endast producerar vatten och återvunnen argon som biprodukter. Det mesta vattnet avlägsnas via en kondensor från Vahterus Oy, medan Parkers filtreringsteknik eliminerar kvarvarande fukt och föroreningar.
Balanseringsmotorer är avgörande för att stabilisera strömförsörjningen tillsammans med intermittenta förnybara källor som vindkraft och solenergi. Dagens mest effektiva motorer drivs med gas men är redo att övergå till hållbara bränslen som vätgas. År 2030 förväntas en hållbar bränsleproduktion uppgå till 38 miljoner ton, vilket är en tredjedel över den nuvarande efterfrågan och påskyndar övergången till förnybara energisystem.
Rasmus Teir, Director of Sustainability & Future Plant Concepts på Wärtsilä Energy:
– Vi har den teknik som krävs för att uppnå en framtid för 100 % förnybar energi. Vårt mål är att ständigt utveckla lösningar som både ger mer överkomliga priser och bättre hållbarhet. Argonets kraftcykel är ett betydande tekniskt genombrott med potential att påverka dessa mål positivt.
Professor Maciej Mikulski från Vasa universitet, projektledare:
– Argonkraftcykeln möjliggör en fullständig användning av grön vätgas med exceptionell kraftgenereringseffektivitet. Detta kan innebära ett stort genombrott för energisektorn. Vasa universitet strävar efter att utveckla innovativa energilösningar med stort fokus på hållbarhet. Vår expertis inom bränsleanalys, -modellering och -simulering, test av drivlinor och styrutveckling gör oss väl rustade att leda det här projektet.
Mer information om Parkers teknik och hållbarhetsinitiativ för vätgasindustrin finns på: https://www.parker.com/se/sv/solutions/hydrogen.html.