BASF tar ett avgörande steg för minskat koldioxidavtryck genom en elektrolysör med en årlig kapacitet på upp till 8 000 ton vätgas. Integrationen av teknologin i en kemisk produktionsmiljö är den första i världen.
Tysklands största protonutbytesmembran (PEM) elektrolysör har tagits i drift vid BASF:s anläggning i Ludwigshafen. Den är designad för att producera koldioxidfri vätgas, har en ansluten effekt på 54 megawatt och kapacitet att förse huvudverket med upp till ett ton råvara varje timme.
Byggd i samarbete med Siemens Energy, är vattenelektrolysören integrerad i produktionen och infrastrukturen vid Ludwigshafen-anläggningen, vilket gör den unik när det gäller sitt gränssnitt och integration i en kemisk produktionsmiljö. Totalt har 72 stackar – moduler där den faktiska elektrolyseprocessen äger rum – installerats i systemet. Elektrolysör har potential att minska växthusgasutsläppen vid BASF:s huvudverk med upp till 72 000 ton per år.
Den emissionsfria produktionen av vätgas – med elektricitet från förnybara källor – är grundläggande för marknadsutvecklingen av kemiska produkter med ett minskat koldioxidavtryck.
– Idag gör vi det möjligt för oss att stödja våra kunder i att nå sina klimatmål genom att erbjuda dem produkter med ett lägre koldioxidavtryck. Samtidigt får vi erfarenhet på vår största Verbund-anläggning av att integrera och driva ett system som tar oss ett steg närmare att transformera vårt huvudverk i Ludwigshafen. Vi välkomnar att den federala regeringen och delstatsregeringen har insett betydelsen av denna teknologi och gett oss betydande stöd för att genomföra projektet, säger Katja Scharpwinkel, medlem av BASF:s verkställande direktörsgrupp och anläggningschef i Ludwighafen.
Bland andra tillämpningar används vätgas vid produktion av ammoniak, metanol och vitaminer. Fram tills nu har vätgas producerats vid Ludwigshafen-anläggningen främst genom ångreformering baserad på naturgas eller som ett kopplings- och biprodukt. Med elektrolysören tar BASF nu ett viktigt steg i omvandlingen av vätgasproduktionsteknologin.
PÅ bilden: Manuel Mundt, Vice President Finance Sustainable Energy Systems på Siemens Energy, Katja Scharpwinkel, BASF:s verkställande direktörsgrupp och anläggningschef i Ludwighafen, Katrin Eder, delstatsminister Rheinland-Pfalz, Udo Philipp, statssekreterare på förbundsministeriet för ekonomi och klimatåtgärder, Stephan Kothrade, BASF:s verkställande direktörsgrupp och CTO och Christoph Schuette, Managing Director på Siemens Energy
Foto: BASF