Nyheter

Säkrare montering av solceller

Jobba säkert med solceller är ett nytt och kostnadsfritt material från Prevent för att förbättra arbetsmiljön för alla som arbetar med montering av solceller.

I Jobba säkert med solceller guidar skådespelaren och komikern Anders Sahlman tittaren i ett antal informativa filmer om vad som är viktigt att tänka på vid en solcellsinstallation.

Till filmerna finns flera vanliga frågor och svar för att minska de arbetsmiljörisker som kan uppstå när man monterar solceller.

– Det finns flera risker kopplade till arbete på tak. Det här materialet hjälper dig som yrkesverksam att få koll på säkerheten, säger Åsa Lindelöf, projektledare på Prevent.

Några av de vanligaste olycksriskerna är fall från höjd eller fall i samma nivå, till exempel vid användning av stegar eller att man halkar eller ramlar på taket. En annan orsak till olyckor är att man tappar kontrollen över handhållna verktyg.

– Som montör eller projektör finns det mycket att tänka på när det gäller säkerheten vid installationen, till exempel att det finns fallskydd och en arbetsmiljöplan. Ingen vill att det ska ske en olycka hemma hos dem, säger Rickard Lindberg, arbetsmiljöexpert på Installatörsföretagen.

Jobba säkert med solceller är framtaget i samverkan med Installatörsföretagen och Elektrikerna.

– Med den ökande efterfrågan på solenergi är det viktigt att säkerställa en trygg och säker arbetsmiljö. Jobba säkert med solceller ger de verktyg som behövs för att minimera riskerna och arbeta tryggt, säger Isabell Öberg, ombudsman på Elektrikerna.

Jobba säkert med solceller hittar du på prevent.se/solceller

Att tänka på som montör:

Utrustning som stegar, ställningar och fallskydd ska alltid vara godkända. Personlig skyddsutrustning som hjälmar ska vara CE-märkta.

Gör endast sådant som du har kompetens eller utbildning att göra.

Ta del av arbetsmiljöplan och riskbedömningar.

Rapportera alltid olyckor, tillbud och riskobservationer.

Vid takvistelse ska du vara skyddad mot fall, i första hand med gemensamt fallskydd.

Att tänka på som projektör:

Den som projekterar en solcellsanläggning behöver ha kunskap och kompetens om solcellsanläggningar, byggteknik och konstruktion.

Ett platsbesök behöver göras för att kontrollera förutsättningarna på platsen.

En dokumenterad riskbedömning ska göras redan i projekteringsskedet.

Upprätta en arbetsmiljöplan.

Tänk på säkerheten både under byggskedet och inför framtida drift- och underhållsarbeten.

Gemensamt fallskydd ska alltid vara förstahandsalternativet.

Mer information finns på prevent.se/solceller

Bild: Franz Bachinger