Text: Gösta Löfström
Under andra halvåret 2025 tas ett av världens modernaste pappersbruk för mjukpapper i bruk i Mariestad. Finska Metsä Group investerar mer än fyra miljarder kronor i Framtidsfabriken Metsä Tissue, där byggverksamheten är klar och där man just nu är inne i en installationsfas.
– Principen för tillverkning av papper är den samma sedan lång tid, men all teknologi utvecklas och många förändringar i väldigt många olika produktionsmoment bidrar till en snabbare, effektivare och mindre energikrävande produktion, säger Esa Paavolainen, Vice President Projects vid Metsä Tissue.
Metsä har nio pappersbruk i Europa varav tre i Sverige. De övriga finns i Finland, Tyskland, Polen och Slovakien. Bruket i Mariestad – Katrinefors Bruk – producerar årligen 75 000 ton papper, för den skandinaviska marknaden, i de två befintliga produktionslinorna. Med den nya tredje pappersmaskinen kommer produktionskapaciteten att nästan fördubblas till cirka 145 000 ton per år. Den nya maskinen får en kapacitet på 70 000 ton. Utöver produktionsökningen resulterar bygget också i kraftigt förbättrade miljöprestanda.
Fabriken i Mariestad tillverkar mjukpapper – tissue – i form av toalett- och hushållspapper samt industri- och systemrullar.
Metsä ansökte 2020 om miljötillstånd och det beviljades i november 2022. I februari 2023 tog bolaget investeringsbeslut och strax efter det påbörjades bygget. I början av 2024 restes de första stommarna till byggnaderna och nu våren 2025 befinner man sig på upploppet. Byggnationerna är i princip klara och en installationsfas har inletts på det nya året.
Man talar om Framtidsfabriken, där det förutom all ny produktionsteknik har byggts 60 000 kvadratmeter ny fabrik.
– Vi befinner oss i ett komplext skede där många olika installationsföretag är på plats. Många olika leveranser kommer och behöver organiseras inom området så att vi får till ett bra flöde, samtidigt som en del byggnadsarbeten fortfarande pågår. Samtidigt måste vi sörja för säkerheten för alla som jobbar här. Alla måste kunna sköta sina uppgifter utan att störa eller störas av andra, säger Esa Paavolainen.
Produktionen i den nya pappersmaskinen följs av tre nya konverteringslinjer för både rullande och vikta mjukpapper. Ett nytt helautomatiserat höglager ersätter ett befintligt äldre lager, som kommer att användas för mellanlagring av baspappersrullar.
Miljö i världsklass
Moderniseringen och expansionen ingår i Metsä Tissues strategiska ”Future Mill”-program, som syftar till världsledande miljö- och driftprestanda inom mjukpappersproduktion.
– Avsikten är att fördubbla kapaciteten och att öka möjligheten att leverera lokalt producerade mjukpapper i Skandinavien, Det minskar transportavstånden för slutprodukter, säger Esa Paavolainen. För närvarande importeras cirka 40 procent av det mjukpapper som används i Skandinavien, vilket företaget vill råda bot på.
Den nya pappersmaskinen kommer att förbruka 30 procent mindre energi än de befintliga. Vattenförbrukningen blir endast 5 kubikmeter per ton, vilket bidrar till att hela bruket sammantaget kommer att minska förbrukningen från 20 till 10 kubikmeter per ton. Miljöpåverkan från bruket kommer att minska och företagets ambition är att minska koldioxidutsläppen till noll år 2030.
Bland andra miljöförbättringar märks att bullernivån gentemot kringliggande bebyggelse minskar med 3-5 dB med hjälp av modern produktionsteknik och bullerdämpande åtgärder. Lukt från anläggningen minskar också tack vare bygget av en ny vattenreningsanläggning som blir nästan helt övertäckt.
Processen i pappersmaskinen kan sammanfattas i fem huvudsakliga traditionella steg; massaförberedelse, formning, pressning, torkning och upprullning.
Massan, som levereras i balar från andra Metsä-fabriker, går igenom massaförberedelsen (där den blandas med vatten, raffineras och doseras i bestämda proportioner), sprids på viran (det plastnät där pappersarket formas) och passerar den genom presspartiet till torkpartiet, som är utrustat med en ånguppvärmd Yankee-cylinder och huv. I det sista steget krusas och rullas pappret upp.
Pappersmaskinen levereras av Valmet som en komplett lösning, vilket även inkluderar kvalitetskontrollsystem och servicelösningar.
– Maskinen gör det möjligt för oss att optimera användningen av fiber för att kunna uppfylla specifika kvalitetskrav, exempelvis att styra mjukheten hos toalettpapper och absorptionsförmågan hos pappershanddukar.
Virans totala bredd är 5,6 meter och pappersmaskinens hastighet uppgår till över 2000 meter per minut eller 120 km/h. Genomloppstiden för en enhet papper i pappersmaskinen uppgår till cirka 15 minuter. Från en baspappersrulle som väger två ton kan man exempelvis få ut 20 000 rullar toalettpapper.
Tre konverteringslinjer
I konverteringen blir det tre nya linjer att addera till det befintliga brukets sex linjer. Två av linjerna levereras av Valmet Tissue Converting och en av C.G. Bretting Manufacture. I konverteringen delas den stora rullen med färdigt papper i två delar om vardera 2,8 meter innan pappret förses med 2, 3 eller 4 skikt och delas upp i ännu mindre rullar, anpassade för olika format inför försäljning. Även i konverteringen utnyttjas den absolut senaste teknologin, där högre hastighet görs möjlig och där vissa funktioner automatiseras för att underlätta för operatörerna.
– De nya konverteringslinjerna ger oss möjlighet att utveckla och förverkliga nya spännande produkter och att öka vår kapacitet.
I slutet av produktionslinjerna finns förpackningsmaskiner som anpassar förpackningarna efter konsumentbehov. En del plast i förpackningarna utgörs redan av fossilfritt material och målet är att alla förpackningar ska vara fossilfria. I allt större utsträckning har återvunnen plast använts. Andelen återvunnen plast för konsumtionsförpackningar och säckförpackningar är idag cirka 60 procent.
En automatiserad lösning för intralogistik bygger på laserstyrda fordon som drivs med litiumjonbatterier och ger en flexibel materialhantering som bland annat till följd av färre gaffeltruckar ska bidra till ökad personsäkerhet. Automatiseringen möjliggör hög omsättning och ökad effektivitet i lagerhanteringen samtidigt som antalet fel minskar och leveranstiderna till kund förkortas.
Huvudentreprenör för bygget är Skeppsviken Bygg i Skövde AB, som ansvarar för allt byggande, grundläggning, stommar, betongarbeten, plattor och fundament, men också mark- och anläggningsarbeten och därtill nybygge av vattenreningsanläggningar.
Totalt har markarbetena hanterat 250 000 kubikmeter bergmassor och 270 000 kubikmeter jord. För fundament och hus har det gått åt 30 000 kubikmeter betong.
Flera byggnader
Byggmässigt har på Metsäs industritomt uppförts en produktionshall om 10 000 kvadratmeter för pappersmaskinen, en konverteringsbyggnad om 20 000 kvadratmeter, som integreras med en ny kontorsbyggnad, och därtill ett nytt höglager som är sammankopplat med en byggnad för utlastning.
Konverteringshallen är 13 meter hög med sidor om 131 x 114 meter. Höglagret upptar en markyta om 160 x 60 meter, är 30 meter högt och inrymmer åtta helautomatiska staplingskranar som hanterar pallar. Kranarna följer skenor i golv och tak, styrs och övervakas av mjukvara och allt levereras av det italienska företaget E80 Group.
I samband med bygget av ett helt nytt pappersbruk satsar Metsä på flera åtgärder inom konceptet Future Mill. Bland annat på förbättrad rening av dagvatten på fabriksområdet. Det sker med flera dammar för fördröjning och provtagning av vatten och egen våtmark i form av en damm med växter för vattenrening. I det befintliga reningsverket tillförs ytterligare reningssteg för avloppsvatten från tillverkningsprocesserna.
Även de två befintliga pappersmaskinerna åtgärdas, bland annat med fokus på fossilfrihet till 2030. Den nuvarande energilösningen ska stegvis ersättas med fossilfri energi, vilket för övrigt gäller alla Metsä Tissues pappersbruk.
Ett spännande år väntar
Pappersbruket i Mariestad sysselsätter omkring 350 personer och med miljardinvesteringen i utbyggnaden av bruket väntas ytterligare ett hundratal personer behövas, det stora flertalet produktionspersonal med bred kompetens inom olika områden.
Esa Paavolainens roll som Vice President Projects är att leda bygget av den nya fabriken och införandet av den senaste tekniken i Mariestad. Men han ska också föra ut den nya kunskap som här byggs upp till företagets andra fabriker, helt enkelt att bidra till utvecklingen av affärsområdet Tissue.
– Den nya teknologin i vårt nya pappersbruk handlar egentligen om normal industriell utveckling. Kan man effektivisera med hjälp av ny teknisk kunskap så gör man det. Vi kommer att få en av världens modernaste fabriker för tissue. Vi har ett mycket spännande år framför oss när detta tas i bruk, avslutar Esa Paavolainen.
FAKTA
Byggherre: Metsä Tissue AB
Huvudentreprenör: Skeppsviken Bygg i Skövde AB
Byggtid: Februari 2023-september 2025
Kostnad: 4,2 Mdk