Nyheter

Phased Array med DEKRA: Expertbaserad provning för en säkrare industri

DEKRA har nyligen genomfört avancerad Phased Array-provning av en defekt cisternmantel vid ett pappersbruk i Billingsfors. Resultatet av DEKRA:s provningsuppdrag och kartläggning är effektivisering, minskade kostnader och ökad säkerhet – vilket har hjälpt kunden att vidta rätt åtgärder och nödvändiga reparationer.

Phased Array, eller PAUT, ursprungligen utvecklad för radar- och medicinsk teknik, är en avancerad metod inom oförstörande provning, OFP – och en vidareutveckling på traditionellt ultraljud UT. PAUT är snabbt, flexibelt och exakt och används för att i tidigt skede upptäcka fel och brister i kritiska material, konstruktioner och komplexa geometrier. Exempel på det är svetsar, metaller, betong och kompositer vid exempelvis tillverknings- och installationskontroller.

– Vanliga provningsobjekt för PAUT är bland annat cisterner, panntuber, rörledningar och turbiner – något som vi inom DEKRA också har bred kompetens inom. Genom åren har vi samlat värdefull erfarenhet kring allt från arbetsmetoder till utrustning för anpassning inom olika typer av industrimiljöer, säger Tomas Brusk, avancerad provning, region Väst, DEKRA Industrial.

Avancerad PAUT-teknik fordrar rätt kompetens och erfarenhet

Tomas Brusk och kollegan Per Wallin på DEKRA Industrial har tillsammans över tjugo års erfarenhet av avancerade provningsuppdrag i industriella miljöer. För DEKRA har de utfört många olika typer av PAUT-baserade uppdrag ute hos kund. Inget uppdrag är sällan det andra likt även om deras arbetsmetoder och rutiner i grunden är desamma;

– I fallet med vårt kunduppdrag i Billingsfors fick vi förfrågan om att kontrollera en av deras cisterner i metall, en så kallad grönlutsklarnare. I och med att konstruktionen har en murad insida av tegel var det vid en tidigare visuell kontroll svårt att se statusen på mantelns insida. Det gjorde att det i princip var omöjligt att också besikta objektet, säger Per Wallin, NDT-specialist på DEKRA Industrial.

Vid den tidigare kontrollen hade det upptäckts att bitar av murningen lossnat, däremot gjordes det ingen dokumentering över det skadade området. Kunden beslutade att det var dags för en grundlig kontroll av hela cisternen. DEKRA kontaktades för att med hjälp av PAUT-teknik genomföra en omfattande korrosionsmappning av cisternens mantel, det vill säga skanning av objektets väggar.

– Kunden visste att de hade ett problem, men inte var och i vilken omfattning. Då cisternen har en omkrets på omkring 40 meter och en höjd på drygt tio meter, krävdes avancerade provningsmetoder, rätt utrustning samt kompetens för att genomföra en tidseffektiv och korrekt inspektion utan driftstopp av anläggningen.

Phased Array – flexibel teknik med bred tillämpning

Per Wallin berättar att en stor fördel med Phased Array är att det är möjligt att anpassa utrustningen utifrån tillämpning och typ av provningsuppdrag;

– Om man exempelvis ska kontrollera svetsar i en panntub så kan man koppla på en sökare på ultraljudsenheten avsedd just för det ändamålet. I vårt fall använde vi istället en sökare som mäter tjocklek, Olympus Hydroform. Genom att skanna metalltjockleken på manteln kunde vi lokalisera flera områden med kraftig materialförlust, samt vissa punkter där metallen var så tunn att det var nära hål.

– På vissa kritiska ställen identifierade vi en tjocklek på enbart drygt två millimeter. Mantelns ursprungliga godstjocklek var omkring åtta millimeter, vilket är en ganska markant skillnad, fortsätter Tomas Brusk.

Automatiserad PAUT-metod: Kostnadsbesparingar och ökad säkerhet

För kunduppdraget i Billingsfors använde DEKRA en automatiserad PAUT-metod. Till skillnad från manuella skanningsmetoder möjliggör tekniken en högre täckningsgrad, förbättrad reproducerbarhet av provningsresultaten, samt visuell mappning – en tydlig och detaljerad presentation av ultraljudsdata, Per Wallin förklarar;

– Genom vår data och slutrapport fick vår kund en objektiv och tydlig kartläggning över de svaga punkter som vi hittat på cisternens mantel. Rapporten visar, i olika färgtoner utifrån avvikelser, de skannade områdena och fungerar som ett värdefullt underlag för vidare åtgärder och nödvändiga reparationsarbeten. På cisternens utsida markerade vi även ut exakt var defekterna hittades.

DEKRA:s provningsuppdrag genomfördes på drygt 20 timmar med anläggningen helt i drift. I snitt skannade man tre meter per minut av cisternens väggar.

– Alternativet till vår metod hade varit att skära upp manteln, byggt ställning, rivit murningen och sedan manuellt kontrollerat hela cisternen för att hitta de skadade områdena. Det andra alternativet, manuellt ultraljud, hade också inneburit ett tidskrävande arbete – och lite som att ”leta efter en nål i en höstack”, fortsätter Per Wallin.

Tomas Brusk poängterar också att kunduppdraget i Billingsfors utfördes i rätt tid. En punkterad cistern skulle kunnat äventyra säkerheten och resulterat i en olycka, eller orsakat långa och kostsamma driftstopp för kundens anläggning.

– Cisternen har drygt 40 år på nacken, lyckligtvis fick vi möjligheten att inleda vårt uppdrag i sista sekund. Tack vare ett smidigt och effektivt samarbete under vår provning kunde vår kund därefter ta nästa steg, anlita reparatörer, och slutligen få objektet besiktat. DEKRA har varit en hjälpande hand längs vägen och bidragit till tidseffektivisering och lägre kostnader – men framförallt – en säkrare miljö, avslutar Tomas Brusk.