Nyheter

ABO Energy utforskar produktion av väte och syntetiska bränslen i Uleåborg, Finland

Den tyska ABO Energy-gruppen har fått en planeringsreservation för att bygga en vätgasproduktionsanläggning i Uleåborg i norra Finland. I den preliminära planen skulle den nya vätgasanläggningen ha en elektrolysör med en maximal kapacitet på 600 MW. Genomförandet skulle ske i 2-3 etapper.

Förutom vätgasproduktion undersöker företaget möjligheten att producera metanol och hållbart flygbränsle (E-SAF) i Uleåborg. Genomförbarheten av produktion av syntetiskt bränsle beror på tillgången på biogen koldioxid. ABO Energi skulle erbjuda den alstrade spillvärmen för fjärrvärme i Uleåborgsregionen.

Den första fasen är planerad att vara i drift omkring 2034-2036. För det nya gröna industriområdet Pyyryväinen skulle anläggningen implementeras av ABO Energy Suomi Oy, vars moderbolag är ABO Energy KGaA i Tyskland.

– Finland är en otroligt attraktiv destination för investeringar, tack vare vår rikliga, prisvärda gröna el och exceptionella kapacitet att skala upp produktionen. Vår unika styrka som företag ligger i vår förmåga att leverera förnybar energi till vätgasprojekt direkt genom vår vindenergiportfölj, säger Amanda Cardwell på ABO Energy Suomi Oy.

El i Finland är bland de billigaste i Europa. Uleåborgsregionen är den största producenten av förnybar el i Finland.

Flera andra projekt för produktion av väte och H2-derivat har redan inletts i Uleåborgsregionen. Gasgrid Finland planerar att etablera en infrastruktur för vätgastransport för att koppla samman Uleåborgs väteproduktion med resten av Finland och andra europeiska länder, inklusive Tyskland. Andra väteproduktionsföretag har också beslutat att investera i Uleåborg, som lockas av den internationella hamnen i Uleåborg, biogena koldioxidkällor och det europeiska TEN-T-transportnätet. Uleåborgs universitet är också ett centrum för vätgasforskning, som förser staden med både högkvalitativ väteexpertis och en stor pool av vätespecialister för att möta företagens behov av arbetskraft.

BIld: jorono